Semptomatik irriversible pulpitisli daimi molar dişlerde farklı amputasyon materyalleri ile kalsiyumdan zenginleştirilmiş materyal (CEM)'in başarısının klinik ve radyolojik olarak karşılaştırılması
- Tez No: 704871
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Daimi Diş, Pulpotomi, Kalsiyumdan Zenginleştirilmiş Materyal, Mineral Trioksit Agregat, Kalsiyum Hidroksit, Permanent Teeth, Pulpotomy, Calcium Enriched Material, Mineral Trioxide Aggregate, Calcium Hydroxide
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Kalsiyumdan Zenginleştirilmiş Materyal (CEM), ile ilgili yapılan çalışmalar literatürde ümit verici bir malzeme olduğunu göstermekle birlikte ancak total pulpotomi tedavilerinde daha fazla kontrollü klinik çalışmaya ve mevcut bilgilerin güncellenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu klinik çalışmada; CEM ile iki farklı pulpotomi materyalinin daimi dişlerde uygulanan total pulpotomideki klinik ve radyografik başarılarının karşılaştırması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 5-12 yaş arasındaki 40 çocuk hastanın toplamda 48 adet semptomatik geri dönüşümsüz pulpitis tanısına sahip daimi molar dişi rastgele 3 gruba ayrılıp 3 farklı pulpotomi materyali Kalsiyum Hidroksit (KH), Mineral Trioksit Agregat (MTA) ve Kalsiyumdan Zenginleştirilmiş Materyal (CEM) ile pulpotomi yapılmıştır. Hastalar klinik ve radyografik muayene için 3, 6, 12, 15 ve 18. aylarda kontrole çağrılmıştır. 3 farklı materyalin takip periyotlarında klinik ve radyografik başarıları birbiriyle karşılaştırılmıştır. Çalışmada değerlendirmeci içi uyum için Kappa testi yapılmıştır. Farklı zamanlarda ölçülen başarı düzeylerinin gruplara, cinsiyete, çene bölgesine ve apeksin durumuna göre incelenmesi, klinik ve radyografik değerlendirmelerinin gruplara göre incelenmesi için Ki Kare testi yapılmıştır. Ayrıca başarı düzeylerinin çalışma gruplarında 3-18. ay başarı değişimlerinin incelenmesi için Cochran's Q analizi uygulanmıştır. Hastaların başarı düzeylerine göre yaşlarının farklılığının incelenmesi amacı ile Mann-Whitney U testi yapılmıştır. Grupların zaman içerisindeki sağ kalım analizleri Kaplan-Meier analizi ile incelendi. Bulgular: 6, 12 ve 15. aylarda MTA ve CEM grubu KH grubuna göre klinik ve radyografik başarı açısından istatistiksel olarak daha başarılı bulundu (p0.05) Sonuç: Mevcut çalışmada; semptomatik geri dönüşümsüz pulpitisli daimi molar dişlerde KH ve MTA'ya alternatif pulpotomi materyali olarak CEM'in kullanılabileceği gösterilmiştir. CEM, MTA'nın başlıca dezavantajlarının üstesinden gelir ve pediatrik diş hekimliği ve endodontide farklı tedavi yöntemlerinde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, kesin sonuçlara varmayı kolaylaştırmak için yüksek kaliteli uzun vadeli klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: CEM has frequently been acknowledged in the literature as a promising material but more controlled clinical studies and updating of current literature are needed in total pulpotomy treatments. This clinical trial aimed to provide useful data for the literature by comparing the clinical and radiological success of CEM and two different pulpotomy materials in total pulpotomy applied in permanent teeth. Material and Methods: In our study, a total of 48 permanent molar teeth of 40 patients aged 5-12 years with a diagnosis of symptomatic irreversible were randomly divided into 3 groups and pulpotomy was performed with 3 different pulpotomy materials Calcium Hydroxide (CH), Mineral Trioxide Aggregate (MTA), and Calcium Enriched Mixture (CEM). Patients were invited for clinical and radiographic examination at 3, 6, 12, 15 and 18 months. The clinical and radiographic success of 3 different materials were compared with each other in the follow-up periods. Kappa test was used for intraobserver agreement in the study. Chi-square test was used to examine the success levels measured at different times according to groups, gender, jaw area and apex condition, and to examine clinical and radiographic evaluations by groups. In addition, Cochran's Q analysis was applied to examine the success changes between the 3 and 18 months in the study groups. Mann-Whitney U test was conducted to examine the effect of age of patients on achievement levels. The survival analysis of the groups over time was examined by Kaplan- Meier analysis. Results: Clinical and radiographic success rates for CH, MTA, and CEM groups at 18 months were 60%, 64.7%, and 68.8%, respectively. At 6, 12, and 15 months; MTA and CEM groups were found to be statistically more successful than the CH group in terms of clinical and radiographic success (p0.05) Conclusion: According to the current study results, it has been shown that CEM can be used as an alternative pulpotomy material to CH and MTA in permanent molar teeth with symptomatic irreversible pulpitis. CEM overcomes the major drawbacks of MTA it has great potential to revolutionize the different treatment modalities in pediatric dentistry and endodontics. Nevertheless, high quality long-term clinical studies are required to facilitate definitive conclusions.