Numerical investigation of heat transfer, pressure drop, and exergy for plate heat exchanger using nanofluids
  1. Tez No: 704877
  2. Yazar: HATEM SHABAN MESBAH SHINKADA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plakalı Eşanjör, Isı transferi, Basınç düşüşü, Nanoakışkanlar, Sayısal çalışma, Plate Heat Exchanger, Heat transfer, Pressure drop, Nanofluids, Numerical study
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tezde, su ile (Titanyum nitrür) nanoakışkan kullanılarak Plakalı Eşanjör (PHE) üzerinde sayısal bir inceleme sunulmuştur. Reynolds sayıları çalışma (Nu), (f) ve ekserji kaybı olarak değiştirilmiştir. Sayısal inceleme için sonlu hacim yöntemi kullanılmış ve simülasyon sonuçları önceki deneysel sonuçlarla doğrulanmıştır. (U), (Nu) ve (f) ve sıcaklık, hız ve basınç dağılımı üzerinde, örneğin sıcak taraftaki nanoakışkanın ağırlık konsantrasyonu ve (Re) 2540 ila 12700 gibi farklı işletim faktörlerinin etkileri incelenmiştir. Sonuçlar, U'nun (Res) ve nanopartiküllerin ağırlık fraksiyonunun artmasıyla arttığını, burada %0.5 konsantrasyonlu nanoakışkanların en yüksek değerlere ulaştığını ve geliştirme oranı %age'inin %123,5-133,5'ten başladığını göstermiştir. (Nu), 0,5 ağırlık konsantrasyonunun (ağırlıkça %) (Kalay-su nanoakışkan) en yüksek (Nu) değerlerini 43'ten 68'e puanladığı nanoakışkanların Reynold sayısı ve hacim konsantrasyonunun artmasıyla artar. (f), (Re)'nin artmasıyla azalır, burada %0,6'lık Kalay'dan suya konsantrasyonun durumu aşırı (f)'yi 0,18'den 0,35'e kadar değerlerle kaydetmiştir. Farklı konsantrasyonlardaki nanoakışkanın ekserji kaybı, (Re) büyümesi ve ağırlıkça 0,5 konsantrasyonu ile artar. % (Tin-su), 50'den 66'ya kadar olan sayıların ardından en yüksek ekserji kaybını elde etti. (PHE) içindeki sıcaklık, hız ve basınç dağılımının akış çizgileri ve konturları, soğuk ve sıcak suyun hareketi ve ısı transferinin iyileştirilmesi için güvenilir açıklamalar sağlar.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a numerical investigation is presented on a Plate Heat Exchanger (PHE) using water (Titanium nitride) nanofluid. Reynolds numbers were changed to work (Nu), (f) and exergy loss. The finite volume method was used for numerical analysis and the simulation results were confirmed with previous experimental results. The effects of different operating factors on (U), (Nu) and (f) and temperature, velocity and pressure distribution, such as the weight concentration of the hot side nanofluid and (Re) 2540 to 12700, were investigated. The results showed that U (Res) and nanoparticles increased with increasing weight fraction, where nanofluids with 0.5% concentration reached the highest values ​​and the development rate started from 123.5-133.5%. (Nu) increases with increasing Reynolds number and volume concentration of nanofluids where 0.5 wt% concentration (wt%) (Tin-water nanofluid) scores the highest (Nu) values ​​from 43 to 68. (f) decreases with increasing (Re), where the case of 0.6% Tin to water concentration recorded extreme (f) with values ​​from 0.18 to 0.35. The exergy loss of nanofluids at different concentrations increases with (Re) growth and 0.5 wt% concentration. % (Tin-su) achieved the highest exergy loss after numbers from 50 to 66%. Flowlines and contours of the temperature, velocity and pressure distribution within the (PHE) provide reliable explanations for the movement of cold and hot water and the improvement of heat transfer.