Sürtünme kaynağı ile birleştirilen AISI1020/RAMOR500 çelik çiftinin mikroyapı ve mekanik davranışlarının araştırılması
Examination of the microstructure and mechanical behavior of the AISI1020/RAMOR500 steel pair with friction welding
- Tez No: 705117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN KIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme kaynağı, AISI 1020, Ramor 500, Friction welding, AISI 1020, Ramor 500
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, farklı özelliklere sahip AISI 1020 ve Ramor 500 çelik çifti sürtünme kaynağı metodu ile birleştirme işlemi incelenmiştir. Sürtünme kaynağı ile birleştirilen numunelerde; dönme hızı (devir sayısı), sürtünme süresi ve sürtünme basıncı gibi değişkenler, ilgili literatür yardımıyla belirli aralıklarda değiştirilerek, farklı mikro yapı ve mekanik özellikleri olan numuneler oluşturulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, işlem değişkenlerinin kaynak kalitesi üstünde önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Farklı özelliklere sahip bu zırh çelik ve orta karbonlu çeliklerinin sürtünme kaynak yöntemi ile birleştirilmesinde, uygun devir sayısı, sürtünme süreleri ve sürtünme basıncı uygulanarak daha mukavemetli birleştirmelerin yapılabildiği görülmüştür. Bu tez çalışmasının ilk kısmında konuyla ilgili giriş yapılmış. İkinci bölümde ilgili literatür ışığında örnekler incelenerek yapılan çalışmaların amaçları anlatılmıştır. Üçüncü bölümünde katı hal kaynak yöntemlerinden bahsedilmiş, kullanılan malzemeler ile ilgili bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde deneysel çalışma için yapılan hazırlıklar ve deneysel yöntem ele alınmıştır. Beşinci ve son bölümünde yapılan deneysel çalışmalar ayrıntılı incelenirken, deney sonuçları tartışılıp irdelenmiş ve çalışma sonunda elde edilen genel sonuçlar ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the joining process of AISI 1020 and Ramor 500 steel pairs with different properties by friction welding method was investigated. In samples joined by friction welding; Variables such as rotational speed (speed), friction time and friction pressure were changed at certain intervals with the help of the relevant literature, and samples with different microstructures and mechanical properties were created. As a result of the examinations, it was determined that the process variables play an important role on the quality of the weld. It has been seen that when joining these armor steel and medium carbon steels with different properties by friction welding method, more durable joints can be made by applying appropriate speed, friction times and friction pressure. In the first part of this thesis, an introduction to the subject has been made. In the second part, the aims of the studies are explained by examining the examples in the light of the relevant literature. In the third part, solid state welding methods are mentioned and information about the materials used is given. In the fourth chapter, the preparations for the experimental study and the experimental method are discussed. In the fifth and last part, while the experimental studies were examined in detail, the results of the experiments were discussed and analyzed, and the general results and recommendations obtained at the end of the study were given.