İnsan glioblastoma hücre hatlarında AKT/FOXO3A/BIM yolağı üzerine moringa oleifera'nın etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of moringa oleifera on the AKT/FOXO3A/bim path in human glioblastoma cell lines
- Tez No: 705312
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜNCÜ, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY BOSTANCIERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: U87-MG ve T98-G, AKT/FOXO3a/ Bim Yolağı, Moringa oleifera, U87-MG and T98-G, AKT/FOXO3a/ Bim Pathway, Moringa oleifera
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Gliomlar arasında en yaygın görülen glioblastom, WHO tarafından da hala evre 4 olarak kabul edilen, mevcut tedavilere rağmen mortal bir tümördür. Moringa oleifera birçok kanser türünde glioblastom ile ortak tümorogenez yolağı üzerinde antikanser ve apoptoz indükleyici etkileri keşfedilmiş bir bitkidir. Bu çalışmada Moringa oleifera'nın, glioblastomun tedavi seçeneklerine katkı sağlamak üzere patogenezinde bilinen AKT/FOXO3a/Bim yolağı üzerine etkisi araştırıldı. U87-MG ve T98-G glioblastom hücreleri in vitro ortamda kültüre edildi. U87-MG ve T98-G hücre hatlarına sitotoksik aktivite tespiti için Moringa oleifera uygulandı. U87-MG ve T98-G kontrol ve deney gruplarında Image J yazılımı kullanılarak immuositokimyasal optik dansite ölçümleri karşılaştırıldı. Ayrıca U87-MG ve T98-G kontrol ve deney gruplarında koloni oluşum yüzdeleri Colony Count J yazılımı ile değerlendirildi. U87-MG ve T98-G deney gruplarında kontrol grubuna göre AKT'nin azalışı, FOXO3a ve Bim'in artışı istatistiksel olarak anlamlı bulundu. U87-MG ve T98-G deney gruplarında kontrol grubuna göre koloni oluşum yüzdelerindeki azalma da anlamlıydı. Sonuç olarak Moringa oleifera'nın U87-MG ve T98-G glioblastom hücre hatlarında apoptozu AKT/FOXO3a/Bim yolağı üzerinden tetiklediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma, which is the most common glioma among gliomas, is still considered as stage 4 by WHO and is a mortal tumor despite current treatments. Moringa oleifera is an herb whose anticancer and apoptosis-inducing effects have been discovered on the common tumorogenesis pathway with glioblastoma in many cancer types. In this study, the effect of Moringa oleifera on the AKT/FOXO3a/Bim pathway known in the pathogenesis of glioblastoma was investigated to contribute to the treatment options. U87-MG and T98-G glioblastoma cells were cultured in vitro. Moringa oleifera was applied to U87-MG and T98-G cell lines for cytotoxic activity detection. Immunocytochemical optical density measurements were compared in U87-MG and T98-G control and experimental groups using Image J software. In addition, colony formation percentages in U87-MG and T98-G control and experimental groups were evaluated with Colony Count J software. The decrease in AKT and the increase in FOXO3a and Bim were found statistically significant in the U87-MG and T98-G experimental groups compared to the control group. The decrease in colony formation percentages was also significant in the U87-MG and T98-G experimental groups compared to the control group. As a result, it was determined that Moringa oleifera triggered apoptosis in U87-MG and T98-G glioblastoma cell lines via the AKT/FOXO3a/Bim pathway.