Avrupa Birliği'nin dijital toplum oluşturma sürecindeki strateji belgeleri ve bölgesel politikaları
Strategy documents and regional policies of the European Union in the process of creating a digital society
- Tez No: 705564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM BUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Dijital Toplum, Bölgesel Politika, Avrupa 2020 Stratejisi, Dijital Tek Pazar, European Union, Digital Society, Regional Policy, Europe 2020 Strategy, Digital Single Market
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 533
Özet
Dijital teknolojiler; günlük hayatı, çalışma ve iş yapma şeklini, insanların seyahat etme, iletişim kurma ve birbirleriyle ilişki kurma biçimini değiştirmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi Avrupa Birliği de bir dijital dönüşüm yaşamaktadır. Bu tez çalışması, Avrupa Birliği'nin dijitalleşme durumunu hem kendi içinde hem de Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore gibi küresel aktörlerin karşısında gözler önüne sermeyi, Avrupa Birliği'nin dijitalleşme sürecindeki temel sorunlarını ortaya koymayı ve Avrupa Birliği'nin dijitalleşmesi ile ilgili hazırlanan dokümanların dijitalleşme ile ilgili içerik analizi yöntemi ile incelenmesini amaçlanmaktadır. Dört temel bölümden oluşan tez çalışmasında, dijital toplum kavramı ve bu kavram kapsamında Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi ve Uluslararası Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi verilerine dayanılarak üye ülkelerin performansları incelenmiş ve Avrupa Birliği'nin dijitalleşmesi ile ilgili yayımlanan dokümanların analizi yapılmıştır. Avrupa Birliği'nin dijitalleşme yolunda çeşitli politikalar uyguladığı, bu politikaların birçoğunda başarılı olduğu ancak Avrupa Birliği'nin dijitalleşme düzeyinin küresel boyutta henüz yeterli olmadığı belirtilmiştir. Avrupa 2020 ve Lizbon Stratejisi'nin dijitalleşme konusunda bölgelere olan etkisi ele alınmıştır. Analiz sonucunda ise, analiz kapsamında ele alınan dokümanlardan elde edilen kodların tekrarlama sıklıklarının ve dokümanlarda yer alma sayıları yıllara göre belirlenmiştir. Tezin sonuç kısmında ise Avrupa Birliği'nin dijitalleşmesi ile ilgili gelecekte yapılacak çalışmalarda birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Digital technologies change daily life, the way of work and do business, the way of travel, communication and establishing relation to each other of the people. As in the whole world, the European Union also experiences a digital transformation. This thesis study aims to display the digitalization status of the European Union both within itself and in front of global actors such as Japan, the United States of America, and South Korea, to present the main problems of the European Union in the digitalization process and to examine the documents, prepared for the digitalization of the European Union with the method of content analysis related to the digitalization. In the thesis study consisting of four main chapters, the digital society concept and Digital Economy and Society Index and the International Digital Economy and the performance of the member countries, based on the Society Index data were examined and the documents, published regarding the digitalization of the European Union were analyzed. It has been stated that the European Union has implemented various policies in the way of digitalization and has been successful in many of these policies, but the digitization level of the European Union is not yet sufficient at the global level. The impact of Europe 2020 and Lisbon Strategy on digitalization to the regions has been discussed. As a result of the analysis, the frequency of repetition of the codes obtained from the documents, used within the scope of the analysis and the number of insertion in the documents were determined by years. In the conclusion part of the thesis, some suggestions were made for future studies on the digitalization of the European Union.