Bindirme bölgesi kolon orta yüksekliğinde olan betonarme konsol kolonların davranışlarının deneysel incelenmesi
Experimental investigations of reinforced concrete cantilever column behavior with overlapping length in the column's medium height
- Tez No: 705667
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme kolon, kolon sünekliliği, bindirme bölgesi konumu, bindirme bölgesi boyu, histeretik davranış, hasar, Reinforced concrete column, column ductility, overlapping area, overlapping length, hysteretic behavior, damage
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Betonarme binaların tasarımı yapılırken, temel ve katlar arasında bindirme donatıları ile birbirlerine bağlanan kolonlarda donatılar, betondan sıyrılmadan taşıma kapasitesine ulaşmalıdır. Bindirme boyu kadar, bindirme yapılacak bölge de oldukça önemlidir. Tez çalışmasında, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY2018) ile birlikte donatı eklenmesinin kolonun orta yüksekliğinde yapılmasının zorunlu hale getirilmesinin kolon davranışı üzerindeki etkileri deneysel bir çalışma yapılarak incelenmiştir. Bu kapsamda 1/1 ölçeğinde betonarme kolonlar iki adet bindirme ek yeri konumu temel-kolon ve iki adet bindirme ek yeri konumu kolon orta bölgesinde olacak şekilde toplam dört numune üretilmiştir. Çalışma ile Referans serisindeki rijitlik değerlerinin, Experiment serisindeki rijitlik değerlerinden %6,34 daha fazla olduğu ve deplasman yapabilmesi için sisteme uygulanması gereken yatay kuvvetin de arttırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Serileri oluşturan betonarme kolonlar için, kümülatif enerji tüketimleri karşılaştırıldığında; Referans serisindeki kolonların, Experiment serisindeki kolonlara göre kümülatif enerji tüketiminin %12,76 daha fazla olduğu görülmüştür. Özellikle Referans serisi numunelerinin mafsal yüksekliği 0,5h seviyesinde iken; diğer serideki numunelerde h yüksekliğine kadar ulaşmıştır. Deprem davranışı için bindirme bölgesinin kolon orta yüksekliğinde yapılması durumunda, temel-kolon bölgesi hasar gelişiminin engellenmesi için süneklilik düzeyine göre enine donatı ile önlem alarak boyuna donatı burkulma boyunun azaltılması ve kapasitenin artırılması deprem davranışı için önemli bir sonuç olarak bu tez çalışması ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
When designing reinforced concrete buildings, the reinforcements in the columns connected to one other with overlap reinforcements between the foundation and floors should reach the bearing capacity without stripping from the concrete. The overlapping area is as important as the overlapping length. In this study, together with the Turkish Building Earthquake Code (TBDY 2018), the effects of making the addition of reinforcement mandatory in the medium height of the column on the behavior of the column were investigated by conducting an experimental study. In this context, a total of four specimens of 1/1 scale reinforced concrete column were produced, with two lap joint located in the foundation-column and two lap joint located in the middle of the column. In the thesis, it has been concluded that the stiffness values in the Reference series are 6.34% higher than the stiffness values in the Experiment series, it has also been determined that the horizontal force required to be applied to the system should be increased to make displacement. For the reinforced concrete columns forming the series, when the cumulative energy consumption is compared; it has been observed that the columns in the Reference series have 12.76% more cumulative energy consumption than the columns in the Experiment series. Especially when the joint height of Reference series samples is at 0.5h level; in the samples of the other series it reached up to h height. For seismic behavior, in case the overlapping length is made at medium height of the column, reducing the buckling length of the longitudinal reinforcement and increasing its capacity by taking precautions with transverse reinforcement according to the ductility level in order to prevent the damage development in the foundation-column area has been revealed as an important result for the earthquake behavior in this thesis.