Shear strength of remolded clays as determined by the laboratory vane test
  1. Tez No: 7057
  2. Yazar: MURAT ÖZBATIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YENER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuvar“vane”deneyi, drenajsız kayma mukavemeti, drenajsız kalıntı mukavemeti”, dönme hızı, örselenmiş zemin, serbest basınç deneyi, düşen koni testi. ?VI, Laboratory vane test, undrained shear strength, undrained residual strength”, rate of rotation, remolded soil, unconfined compression test, fall cone test. -IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Laboratuvar“Vane”Deneyi İle Belirlenen Örselenmiş Killerin Kayma Dayanımı ÖZBATIR Murat Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Yöneticisi : Doç. Dr. YENER ÖZKAN Eylül 1989. 99 Sayfa ÖZET Bu çalışmada örselenmiş ve konsolide olmuş üç ayrı cins killi zeminin laboratuvar“vane”deneyi ile bulunan drenajsız kayma mukavemetleri incelenmiştir. Zemin numuneleri 25, 50 ve 100 kN/m2'lik yükler altında 10.5 cm çaplı silindirik kaplarda konsolide edilmişlerdir. Daha sonra bu numunelerin drenajsız doruk,“kalıntı”ve, örselenmiş mukavemet değerleri çeşitli dönme hızları altında tayin edilmiştir. ölçülen laboratuvar“vane”mukavemetleri üzerinde dönme hızı, su muhtevası, konsolidasyon basıncı, plastisite indisi kanatlı kesici boyutlarının etkisi incelenmiştir. Laboratuvar“vane”mukavemeti“dönme hızı ile artmış olup ”kalıntı mukavemetinin“ doruk mukavemetine oranı olarak tanımlanan değer ise likitide indisinin değişmesi ile belli bir zemin için, önemli bir değişiklik göstermemiştir. Doruk mukavemeti plastisite indisi ile artmaktadır. İncelenen zemin numuneleri için, ”kalıntı“ ve örselenmiş mukavemet değerleri ise birbirinden önemli bir fark göstermemektedir. Ayrıca hesaplanan zemin hassasiyet değerleri konsolidasyon basıncı ve dönme hızı ile önemli ölçüde değişmemektedir. 1İ> -V-Laboratuvar ”vane“ deneyi ile bulunan doruk mukavemetinin serbest basınç deneyi sonucunda bulunan drenajsız mukavemet değeri ile karşılaştırılması yapılmıştır. ”Vane“ deneyi ile bulunan sonuç, serbest basınç deneyi ile bulunan mukavemetten ortalama olarak % 40 daha büyük elde edilmiştir. ”Vane" deneyi ile bulunan doruk mukavemeti değerleri sınırlı sayıda yapılan düşen koni deneyleri ile birlikte, koni faktörü tahmini için kullanılmışlardır. Bu çalışma ile bulunan sonuçların literatürde bu konuda daha önce yapılmış çalışmalarla genel bir uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Shear Strength of Remolded Clays As Determined by the Laboratory Vane Test ÖZBATIR Murat M. S in Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. YENER ÖZKAN September 1989, 99 Pases ABSTRACT In this study, undrained shear strength of three remolded consolidated clays have been investigated by laboratory vane tests. The samples have been consolidated under 25, 50 and 100 kN/m? loads in the (10.5 cm) diameter molds. Undrained peak,“residual”, and remolded strengths of the clay samples have been determined with four different rates of rotation. The effects of rotation rate, water content, consolidation pressure, plasticity index and vane blade dimension on measured laboratory vane strength have been studied. It has been observed that laboratory vane strength increases with rotation rate. Undrained strength ratio defined as the ratio of the“residual”to the peak strength has been found to be relatively constant with liquidity index for a certain soil. Peak strength has increased with plasticity index.“Undrained residual”and remolded strength values have not shown significant difference from eachother for the clay samples tested. It has also been found that sensitivity does not exhibit a significant change with respect to consolidation pressure and rate of rotation..Ill-The laboratory vane peak shear strength has been compared with undrained shear strength determined from usfconfined compression test and the former has been seen to be 1.40 (as an average) of the latter strength for the soils tested. Laboratory vane peak strength values have been used to estimate the fall cone factors by using the limited number of fall cone tests conducted on the same soi Is. The results of this study have been found in general agreement with previous studies.