Fiber post ile restore edilmiş kanal tedavili üst santral kesici dişlerde periapikal lezyon çapının diş yüklenmesi altında ortaya çıkan gerilme dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Evaluation of the effect of periapical lesion diameter on stress distribution under tooth loading in canal-treated upper central incisors restored with fiber post by finite element analysis
  1. Tez No: 705733
  2. Yazar: AYŞE IŞIL KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KUŞTARCI, PROF. DR. KÜRŞAT ER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periapikal lezyon, fiber post, sonlu elemanlar analizi, Periapical lesion, fiber post, finite element analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada, madde kaybı nedeniyle fiber post ile restore edilmiş ve çeşitli boyutlarda periapikal lezyonlara sahip dişlerde statik yük altında meydana gelen yapısal gerilme dağılımının sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemi ile incelenmesini amaçlanmıştır. Yöntem: Örnek modeller, SEA yöntemi uygulanmak üzere Solidworks 3B CAD modeli kullanılarak simüle edilmiştir. Yapısal analizler için ANSYS Workbench program (ANSYS, Canonsburg, ABD) ara yüzü kullanılmıştır. Cam fiber post (ParaPost Fiber White, Coltène/Whaledent, Mahwah, ABD) ve tam seramik kron (IPS Empress, Ivoclar Vivadent, Schaan, Lihtenştayn) ile restore edilmiş periapikal lezyonu bulunmayan üst santral kesici diş referans modeli ve 2-, 4-, 6-, 8 mm çaplarında periapikal lezyonu temsil eden modeller olmak üzere toplam 5 model analize tabi tutulmuştur. Analiz kurguları, bilimsel literatüre uygun olarak dişin uzun aksına, 135° açıyla 300 N yükleme koşulları altında, modellerin deformasyon davranışını en gerçekçi şekilde simule edebilecek şekilde hazırlanmıştır. Bulgular: Eşdeğer gerilme değerleri Von Mises hipotezine göre hesaplanarak, modellerdeki gerilme dağılımları değerlendirilmiştir. Tüm modellerde yük uygulanması sonucu oluşan gerilmenin, modeller üzerinde benzer bölgelerde yoğunlaştığı görülmüştür. Ancak; lezyonsuz dişten itibaren artan lezyon çapı ile birlikte kökün bukkal orta üçlüsünde oluşan yoğun gerilme alanının dişin koronaline taşındığı gözlenmiştir. Maksimum eşdeğer gerilmenin oluştuğu bölge, tüm modellerde dişin kole bölgesinin bukkali olurken; değerleri birbirine yakın bulunmuştur. Periapikal lezyon içeren tüm modellerdeki lezyon bölgeleri, düşük gerilmelerin gözlendiği alanlar olmuştur. Sonuç: Dişlerde periapikal lezyon varlığı ve boyutunun dişin farklı bileşenlerindeki gerilme dağılımı üzerinde etkiye sahip olduğu doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the structural stress distribution under static load by using finite element analysis (FEA) method in teeth restored with fiber post due to material loss and with periapical lesions of various sizes. Method: The sample models were simulated using the Solidworks 3D CAD model to apply the SEA method. ANSYS Workbench program (ANSYS, Canonsburg, USA) interface was used for structural analysis. Upper central incisor reference model without periapical lesions restored with glass fiber post (ParaPost Fiber White, Coltène/Whaledent, Mahwah, USA) and all-ceramic crown (IPS Empress, Ivoclar Vivadent, Schaan, Liechtenstein) and total of 5 models were analyzed, including models representing the periapical lesion with 2-, 4-,, 6- to 8 mm diameters. The analysis setups were prepared in accordance with the scientific literature, at an angle of 135° to the long axis of the tooth, to simulate the deformation behavior of the models in the most realistic way under 300 N loading conditions. Results: Equivalent stress values were calculated according to the Von Mises hypothesis, and stress distributions in the models were evaluated. It has been observed that the stress resulting from the application of load in all models is concentrated in similar regions on the models. However; It was observed that the intense stress area formed in the buccal middle third of the root was moved to the coronal side of the tooth with the increasing lesion diameter from the lesionless tooth. The region where the maximum equivalent stress occurs is the buccal region of the neck of the tooth in all models; values were found close to each other. The lesion sites in all models with a periapical lesion were areas where low stresses were observed. Conclusion: It has been confirmed that the presence and size of the periapical lesion in the teeth have an effect on the stress distribution in the different components of the tooth.