Dört-çubuk mekanizması boyut sentezi için geometrik bir model geliştirilmesi
Development of geometric model for four-bar mechanism dimensional synthesis
- Tez No: 705762
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN ERDAL AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dört-Çubuk Mekanizması, Biyel Eğrisi, Boyut Sentezi, Geometrik Model, Four-Bar Mechanism, Coupler Curve, Dimensional Synthesis, Geometric Model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında, Grashof teoremine göre kol-sarkaç hareketi gerçekleştiren, belirtilen kriterleri sağlamak üzere rastgele boyutlandırılmış referans olarak kullanılan bir dört-çubuk mekanizması seçilmiştir. Bu mekanizmanın sonlu hareketi boyunca, biyel uzvu üzerindeki bir izleyici noktasının ürettiği birbirini kesmeyen kapalı formdaki yörüngesinin koordinatları kullanılarak, yeni bir dört-çubuk mekanizmasının boyutları analitik çözüm tekniğine dayalı, geometrik bir model ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada sunulan yöntem ile boyut sentezi gerçekleştirilmiş ve birbirini kesmeyen kapalı yörüngeler için uygulanmış farklı çözüm yöntemlerinin sonuçları kabul edilebilir hatalarla başarıyla mukayese edilmiştir. Günümüzde yapılan boyut sentezi çalışmaları ağırlıklı olarak bilgisayar üzerinde kurgulanan algoritmaların çalıştırılması ile gerçekleşmektedir. Çalışmada sunulan yöntemin dayandığı geometrik yaklaşımlar nispeten daha basit ve kolay çözülebilir özelliklerdedir, bu yöntemin algoritmasının yazılıma dönüştürülmesi çalışmayı daha ileriye taşıma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a four-bar mechanism, which performs crank-rocker movement according to Grashof's theorem is chosen as a randomly sized reference to satisfy the specified criteria. During the finite motion of this mechanism, the dimensions of a new four-bar mechanism has been realized with a geometric model based on the analytical solution technique, using the coordinates of the non-intersecting closed-form trajectories produced by a follower point on the coupler link. Dimension synthesis was performed with the method presented in this study, and the results of different solution methods applied for closed trajectories were successfully compared with acceptable errors. The dimensional synthesis studies conducted today are mainly carried out by running algorithms that are built through a computer. The geometric approaches on which the method presented in the study is based have relatively simpler and easily solvable properties. The conversion of this method algorithm to software has the potential to move the work further.