Serebral paralizili çocuklarda ortez uygulamasının spastisite ve motor gelişim üzerine etkileri
The Effects of inhibitive ankle foot orthoses on children with cerebral palsy in spasticity and motor development
- Tez No: 70603
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Cerebral Palsy, Inhibitive Ankle-Foot-Orthoses Neurodevelopmental Therapy
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET SEREBRAL PARALİZİLİ ÇOCUKLARDA ORTEZ UYGULAMASININ SPASTİSİTE VE MOTOR GELİŞİM ÜZERİNE ETKİLERİ Fizyoterapist Nurten KARAKAYA Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Serebral Paralizi ünitesinde yapılan çalışmamız, spastik diplejik ve quadriplejik olgularda inhibitor ortez uygulamasının etkinliğini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmamıza basit rastlantısal örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 30 olgu alınmıştır. Kontrol grubunu oluşturan 15 olguya 4 ay süresince Bobath' in Nörogelişimsel tedavi yöntemi uygulanırken, deney olgularına bu yönteme ek olarak 3 ay süresince inhibitor ortez uygulanmıştır. Her iki gruptaki olgular, araştırmamızın başlangıcında, 3. ve 4. ayın sonunda olmak üzere Refleks Test, Motor Gelişim Testi, Modifiye Ashworth Skalası ve Yürüyüş Analizi ile değerlendirilmiştir. Refleks test sonucunda tedavinin başlangıcı ile 3. ay, tedavi başlangıcı ile 4. ay ve 3. ay ile 4. ay sonunda yapılan değerlendirmelerde grupların her ikisinde de istatistiksel olarak anlamlı artış kaydedilmiştir. Deney ve kontrol grupları üç ayrı değerlendirmede birbiriyle karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmamıştı^ p ) 0.05 ). Motor gelişim testlerine bakıldığında deney ve kontrol gruplarında tedavi öncesi ile 3. ayın sonunda ve tedavi öncesi ile 4. ayda iki grupta da anlamlı artış görülmüştür (p( 0.001). Deney grubunda tedavinin 3. ayı ile tedavi sonunda istatistiksel olarak anlamlı artış bulunmazken (p)0.05), kontrol grubunda artış devam etmiştir(p( 0.001). Deney ve kontrol grupları yapılan üç değerlendirme sonunda birbiriyle karşılaştırıldığında fark kaydedilmemiştir ( p ) 0.05 ). Spastisiteyi değerlendirmek amacıyla yapılan Modifiye Ashworth Skalası sonuçlarına göre deney grubunun ortez kullandığı 3 aylık dönemde spastisitede azalma bulunurken (p< 0,001), kontrol grubunda azalma görülmemiştir (p)0.05 ). 5Tedavi öncesi ile tedavi sonu, 3. ay ile tedavi sonundaki değerler karşılaştırıldığında deney ve kontrol gruplarında anlamlı azalma olduğu belirlenmiştir. Gruplar üç değerlendirme sonunda birbiriyle karşılaştırıldığında fark bulunmamıştır ( p) 0.05 ). Deney ve kontrol grubunda adım uzunluğu ve genişliğinde her üç değerlendirmede anlamlı artış kaydedilmemiş (p)0.05) ve gruplar arasında da anlamlı fark bulunmamıştır (p) 0.05 ). Gruplar arasında tedavi öncesi, 3. ay ve tedavi sonundaki değerlendirmelerde topuk teması varlığında anlamlı fark görülmemiştir (p) 0.05). Çalışmamızın sonunda inhibitor ortez uygulamasının spastisiteyi azaltmada daha etkili olduğu bulunmuştur. Fakat refleks, motor gelişim ve yürüyüş değerlendirme sonuçlarında anlamlı fark sağlanmamıştır. Anahtar Kelimeler : Serebral Paralizi, inhibitor Ortez, Nörogelişimsel Tedavi
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECTS OF INHIBITIVE ANKLE FOOT ORTHOSES (AFO) ON CHILDREN W ITH CEREBRAL PALSY IN SPASTICITY AND MOTOR DEVELOPMENT PT. Nurten KARAKAYA Our study, conducted in Pamukkale University, Physical Therapy and Rehabilitation Department, Cerebral Palsy Unit, is performed in order to derive the effects of inhibitive ortheses on spastic diplegia and quadriplegia events. Through our study 30 events were examined which were chosen by using basic random sampling model. While Bobath's Neurodevelopmental Treatment method was being applied to the 15 events that constructed the control group, at the same time inhibitor orthes was applied to the experiment group for on additional period of 3 months. The events in both groups were compared by the Reflex Test, Motor Development Test, Modified Ashworth Scale and Walking Analysis at the beginning of the etreatment and at the end of the 3th and 4th months. Reflex test showed that through the comparisions between the beginning of the treatment and the end of 3rd month, beginning of the treatment and the end of 4th month and at the end of 3rd and 4th months, a significant statistical increase has been recorded in both groups. (p>0.05) When experiment and control groups were compared to each other by 3 different comparisions no significant change was recorded (p>0.05). Motor development tests showed a significant increase in both groups in the comparisions before the treatment and the end of 3rd month, and before the treatment and the end of the 4th (p>0.05). While no significant statistical increase was seen in the experiment group at the 3rd month of the treatment and at the end of treatment (p>0.05) the increase went on in the control group (p>0.001) When experiment and control groups were compared to each other at the end of three considerations no difference was seen (p>0.05).According to the results of Modified Ashworth Scale which was conducted to consider spasticity, a decrease in spasticity was found on the 3 month period when the experiment group used AFO (p0.05). When the values before the treatment and after treatment, at the end of 3rd month and after treatment were compared, a significant decrease was recorded both in control and experiment groups (p0.05). In experiment and control group, no significant increase has been recorded in stride length and width (p>0.05) after all 3 considerations, and no significant difference was observed between the groups (p>0.05). Through the considerations between the groups before the treatment, 3rd month and after the treatment no significant difference was observed in heel contact (p>0.05). Consequently our study proved that inhibitive AFO is effective in decreasing spasticity. But reflex, motor development and walking considerations showed no significant difference.