Gülüş simetrisinin estetik algı üzerine etkisinin incelenmesi
An evaluation of the effect of smile symmetry on aesthetic perception
- Tez No: 706115
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN HAKAN TUNA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüz akışı, dental orta hat kayması, asimetrik- simetrik bukkal koridor, Facial flow, dental midline shift, asymmetric- symmetrical buccal corridor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Gülümseme sözsüz iletişimde etkili olup kişiye yönelik izlenimde önemli bir rol oynar. Estetik diş hekimliği uygulamalarında gülüş analizi tedavi yaklaşımının en önemli parçasıdır. Gülüş analizinde dental ve fasiyal orta hat, asimetrik- simetrik bukkal koridorlar ve gülüş simetrisi özellikle değerlendirilmelidir. Bu çalışmadaki amacımız; gülüş simetrisinde rol oynayan dental orta hat, bukkal koridor simertrisi ve yüz akışının fasiyal estetik algısı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya, görünen bölgede dentofasiyal olarak herhangi bir anomalisi bulunmayan, dişlerinde dolgu, protetik restorasyon ve okluzyon problemi olmayan oval ark formuna sahip 25 yaşında sağlıklı genç bir kadın model olarak alındı. Poz gülümsemesi alınan gönüllü kişiye ve dijital olarak elde edilen fotoğraflara puan verecek katılımcılara çalışmanın amacı anlatıldı. Alınan fotoğraflarda yüz akışı, asimetrik- simetrik bukkal koridor, dental orta hat kayması içeren düzenlemeler yapıldı. Dijital olarak düzenlenen fotoğraflar Adobe Connect yazılımı üzerinden Powerpoint 2010 programı ile klinik staj eğitimi almamış 302 diş hekimliği öğrencilerini 3 ayrı gruba ayırarak eş zamanlı gösterildi. Katılımcılara, fotoğraf sunumundan önce çalışmanın amacı ve takip edilecek yöntem hakkında bilgilendirme yapıldı. Çalışmada katılımcılardan poz gülümsemesini değerlendirmeleri için VAS (Visual Analog Scale-VAS) skalasını 0-10 aralığında kullanması istendi. Fotoğraf sunumu tamamlandıktan sonra katılımcıların verdikleri puanlar, kişisel bilgileri ile birlikte toplandı. Bulgular: Tüm bulgular değerlendirildiğinde fasiyal ve dental asimetrisi olmayan fotoğraf en yüksek puanı aldı. Asimetrik fasiyal modellerde de yüz akışı yönündeki hafif dental orta hat eğimlenmeleri daha estetik kabul edildi. Bukkal koridor fotoğraflarında, bukkal koridor genişliği arttıkça verilen puanlar azaldı. Asimetrik, simetrik bukkal koridorlarda simetrik olup en az bukkal koridor oranına sahip fotoğraf (sağ %5- sol %5) en yüksek puanı aldı. Asimetrik bukkal koridorlarda ise en yüksek puanı asimetri miktarı en az olan fotoğraf (sağ %5- sol %9) aldı. Sonuç: İnsan yüzü çoğunlukla asimetriktir. Bu nedenle diş hekimleri mükemmel, matematiksel gülümsemeler yerine uyumlu ve dengeli bir gülüş tasarımı için daha doğal, organik ve dinamik bir analiz yapmalıdır. Bir gülümsemeyi tasarlarken nesnellik (rasyonel) ve öznellik (deneyim) dikkatli bir şekilde birleştirilerek kişiye özgü tedavi planı oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Evaluation of the Effect of Smile Symmetry on Aesthetic Perception Aim: Smiling is effective in nonverbal communication and plays an important role in the impression of the person. Smile analysis is the most important part of the treatment approach in aesthetic dentistry applications. In smile analysis, dental and facial midline, asymmetric-symmetrical buccal corridors and smile symmetry should be especially evaluated. Our aim in this study; To evaluate the effect of dental midline, buccal corridor symmetry and facial flow, which play a role in smile symmetry, on facial aesthetic perception. Materials and methods: A 25-year-old healthy young woman with no dentofacial anomaly in the visible region and oval arch form without filling, prosthetic restoration and occlusion problems in her teeth was taken as a model. The purpose of the study was explained to the volunteer person whose posing smile was taken and to the participants who would give points to the digitally obtained photographs. Adjustments including facial flow, asymmetric-symmetrical buccal corridor, dental midline shift were made in the photographs taken. Digitally edited photographs were displayed simultaneously with the Powerpoint 2010 program via Adobe Connect software, by dividing 302 dentistry students who did not receive clinical internship training into 3 separate groups. Before the photo presentation, the participants were informed about the purpose of the study and the method to be followed. In the study, the participants were asked to use the VAS (Visual Analog Scale-VAS) scale in the 0-10 range to evaluate the pose smile. After the photo presentation was completed, the scores given by the participants were collected together with their personal information. Results: When all findings were evaluated, the photograph without facial and dental asymmetry received the highest score. Slight dental midline inclinations in the direction of facial flow were also considered more aesthetic in asymmetric facial models. In buccal corridor photographs, the scores given decreased as the buccal corridor width increased. Asymmetrical, symmetrical buccal corridors and the photograph with the lowest ratio of buccal corridors (right 5%-left 5%) received the highest score. In asymmetrical buccal corridors, the photograph with the least amount of asymmetry (right 5%-left 9%) received the highest score. Conclusion: The human face is mostly asymmetrical. For this reason, dentists should make a more natural, organic and dynamic analysis for a harmonious and balanced smile design instead of perfect, mathematical smiles. When designing a smile, objectivity (rational) and subjectivity (experience) should be carefully combined to create a personalized treatment plan.