COVID-19 pandemisinde acil servis başvuru sayılarının önceki yıllar ile karşılaştırmalı incelenmesi
A comparative study of the number of emergency department visits in the COVID-19 pandemic with previous years
- Tez No: 706345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YEŞİLARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, acil servis, halk sağlığı, SARS, başvuru sayısı, COVID-19, emergency department, public health, SARS, patient visits
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş COVID-19 31 Aralık 2019 tarihinde Wuhan kentinde ilk kez tanımlanan ve SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Hastalık tanımlanmasından kısa bir süre sonra pandemiye neden olmuştur. Acil servis tıbbi hizmetler içerisinde önemli bir yere sahiptir. COVID-19 modern tıbbın ve acil servislerin ilk kez karşılaştıkları geniş çaplı bir pandemidir. Pandemi ile beraber muhtemel hastalık korkusu nedenli dünyada birçok acil serviste hasta başvuruları bir düşüş yaşamıştır. İnsan kaynaklı tasarım metodunun sağlık alanında kullanılabilmesi için başvuru sayısı gibi parametreler önem arz etmektedir. Metot Araştırmada İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin acil servis başvuru sayıları incelendi. Pandemi öncesi üç yıl (2017 – 2019) ve pandeminin ilk yılı (2020) içerisindeki başvurular karşılaştırıldı. 2020 yılı içerisinde belirli bir süre faaliyet gösteren COVID-19 olası olmayan vakalar için kurulan ikinci acil servisin başvuru sayılarına etkisi incelendi. Başvuru sayıları, başvuruların cinsiyetleri, yaşları, triyaj kategorileri, başvuru şekilleri, konsültasyon sayı ve süreleri ile hastane ve acil servis mortaliteleri incelendi. 2020 yılı için öngörülen başvuru sayıları pandeminin etkisini değerlendirmek için forecasting metodu ile hesaplandı. Bulgular Hastane Bilgi Yönetim Sistemi'nden, belirtilen tarihler arasında acil servise toplam 704 861 başvuru yapıldığı tespit edildi. Başvuruların %51,7'si (n= 364 674) erkekti. Tüm başvurular için ortalama yaş 45,1 (min: 18, maks: 111) yıldı. Toplam başvuru sayısında 2020 yılında önceki üç yılın ortalamasına göre %42 azalma olduğu tespit edildi. Yıl içi günlük ortalamada %38,6 oranında azalma saptandı. Acil servis toplam başvuru sayısı ikinci acil servisin açık olduğu 58 günlük sürede günlük ortalama %3'lük artış göstermiştir. Bu sürede COVID-19 ile ilişkili başvuru sayısında belirgin artış gözlenmemiştir. İkinci acil kapanmadan önce günlük 281 başvuru sayısına ulaşmışken kapandıktan 1 gün sonra acil servis başvurusu %31,3'lük keskin bir düşüş ile 193 olmuştur. Hastane ve acil servise mortalitesinde artış saptandı. Acil serviste günlük ölüm sayıları 2017 – 2019 arası için günlük ortalama 0,64 ±0,48 2020 yılı için ise yine ortalama 0,87 ±1,03 şeklinde hesaplandı. Değerler incelendiğinde 2020 yılında anlamlı artış olduğu saptandı. (p=0,015) Artışın COVID olguları ile ilişkili olduğu gözlendi. Sonuç Pandemi sürecinde muhtemel bulaşıcı hastalık korkusu nedeniyle acil servis başvuruları önceki yıllara ve öngörülen değerlere göre azalmıştır. COVID-19 dışı hastalar için kurulan ikinci bir acil servis başvuru sayılarında artışa neden olmuştur. İkinci acil servisin kapanması ile başvuru sayılarında tekrar azalma yaşanmıştır. Pandeminin ilk yılında acil servis ve hastane mortalitesi artmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction COVID-19 is a disease caused by SARS-CoV-2 virus that was first identified at Wuhan City in China on 31 December 2019. Shortly after the discovery and identification of the virus, it has been declared a pandemic. Emergency Department plays a significant role in health services and COVID-19 represents the first time a wide-scope pandemic is encountered by Modern Medicine and ED. Possible risk of infection as well as the fear of infection has caused a world-wide decrease in patient visits to ER Departments. Number of patient visits is a vital parameter for the application of the Human-Centered Design Methodology in Health Services. Method In this research, patient visits by adults to the emergency department in İzmir Tepecik Research and Training Hospital are evaluated. The number of visits made between three years before pandemic (2017-2019) have been compared to the number of visits made in the first year of the pandemic (2020). A second, separate emergency department was established for a time in 2020 for cases that were unlikely to be COVID-19 related. The effect of this second, separate emergency department/service to patient visits have been evaluated. For that evaluation the number of visits, visitor's gender, age, triage level, ambulance arrivals, consultation number and time, as well as hospital and ED's mortality rate are examined. In order to assess pandemic's effects on the visits, forecasting methodology has been applied the expected number of visits in 2020. Results Between 2017 and 2020, total visits to ER number 704 861 according to the data obtained from Hospital Information Management System. 51,7½ (n=364 674) of the visits were male. Average age of the total visits is 45,1 (min:18, max:111). A decrease of 42% have been observed in number of visits in comparison to the average number of visits in the previous three years. Moreover, a decrease of 38,6% have been observed in daily number of visits for the year as well. In the period of 58 days where the second ER was functional a daily average increase of 3% have been observed in number of visits to the ER. In this period no substantial increase in the number of COVID-19 related visits have been observed. After the establishment of the second ER average number of visits per day have reached 281 , only to decrease into 191 visit per day after the second ER has been closed down. Moreover, an increase in both hospital and ER mortality have been observed. Between 2017 – 2019 daily number of deaths in the ER have been calculated to be 0,64 ±0,48, whereas for 2020 it has been calculated to be 0,87 ±1,03. Upon evaluation, it has been determined that this increase in mortality in 2020 have been deemed statistically significant (p=0,015). This increase have been observed to be COVID related. Conclusion During the pandemic expected number of visits to the ER have decreased to the fear of being potentially infected. A second ER established to treat patients that were deemed to not likely affected by COVID-19 has led to an increase in ER patient visits. Upon closure of this second ER, number of patient visits have decreased again. In the first year of the pandemic an increase in mortality rates have been observed both in the ER and hospital in general.