Vaskülerize ve vaskülarize olmayan kemik greftlerinde distraksiyon osteogenezisi
  1. Tez No: 70658
  2. Yazar: ÖMER REFİK ÖZERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KIVANÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenezisi, vaskülarize kemik greftleri, vaskülarize olmayan kemik greftleri, periosteum. V, Distraction osteogenesis, vascularized bone grafts, non-vascularized bone grafts, periosteum. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET: Distraksiyon osteogenezisi geniş klinik kabul görmüş bir konudur. Anatomik lokalizasyonundaki bir kemiğin uzatılmasının temeli klinik ve deneysel çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmadaki amacımız kemik greftlerinde distraksiyon osteogenezisinin mümkün olup olmadığını araştırmak ve periosteumun bu süreçteki önemini ortaya koymaktı. Büyümekte olan, 1500-2000gr. ağırlığındaki 57 adet Yeni Zelanda türü tavşan ve bunlardan elde edilen 2.8-3.8cm. uzunluğundaki metatarsal kemikler çalışmamıza dahil edildi. Deney hayvanları iki gruba ayrıldı: A grubu lomber fasya içine yerleştirilmiş vaskülarize olmayan kemik greftlerini içermekte ve iki alt gruba ayrılmakta idi: 1 )periosteumu sağlam kemik greftleri (n=15), 2)distraksiyon hattında periosteumu sıyrılmış kontrol grubu (n=7); B grubu ise ayak sırtında hazırlanmış vaskülarize kemik greftlerini içermekte ve dört alt gruba ayrılmakta idi: l)sintigrafık değerlendirme grubu (n=4), 2)sağlam periosteumlu distraksiyon grubu (n=15), 3)distraksiyon hattında periosteumu sıyrılmış kontrol grubu (n=6), 4)silikon yaprak sarılı greftlerin bulunduğu alt grup (n=10). Kemikler dinamik eksternal fıksatörler ile tespit edildikten sonra osteotomi uygulandı. Distraksiyon işlemine 10. günde başlandı ve 10 gün boyunca 0,5mm./24h. oranında devam edildi; sonuçta tüm örneklerde 4-6mm.lik uzatmalar gerçekleştirildi. Distraksiyonun başlangıcından itibaren 10. günde radyolojik, 15,20 ve 30. günlerde hem radyolojik hem de histolojik değerlendirmeler yapıldı. Bl alt grubunda pozitif sinügrafîk görüntüler elde edildi. Al ve B2 alt gruplarında radyolojik olarak ilerleyici kalsifıkasyon, histolojik olarak ise hem enkondral hem de membranoz tipte osteogenezis ile karşılaşıldı. Ancak, kontrol gruplarında (A2 ve B3) osteogenezis izlenmedi. B4 alt grubu, ayak sırtında nekroz ve silikonun açığa çıkması komplikasyonlarının izlenmesi nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Çalışmamız kemik greftlerinin uzatılmasının mümkün olduğunu ve periostun distraksiyon sürecindeki önemi ile osteojenik kapasitesini gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Distraction Osteogenesis in Vascularized and Non-vascularized Bone Grafts: Distraction osteogenesis has gained widespread clinical acceptance. The basis of lengthening of bone in its anatomic localization had been defined in detail clinically and experimentally. In this study, we aimed to investigate the possibility of distraction osteogenesis in bone grafts and to suggest the role of periosteum. Fifty-seven growing New Zealand rabbits weighing 1500-2000gr. were included and metatarsal bones 2.8- 3.8cm. in length were used in this study. The animals were assigned to two groups: Group A contained two subgroups with non-vascularized bone grafts placed in the lumber fascia: 1 periosteal bone grafts (n=15), 2)control group without periosteum in the distraction area (n=7); Group B contained four subgroups with fasciosteal flaps in the dorsal side of the foot: 1 Scintigraphic assessment group (n=4), 2)distraction group with intact periosteum (n=15), 3)control group without periosteum in the distraction area (n=6), 4)control group with intact periosteum in addition to a silicone leaf that was wraped around the graft (n=10). After the application of dynamic external fixators, the grafts were subjected to osteotomy. Distraction was started after 10 days and continued 0.5mm./24h. for 10 days, thus elongation of 4-6mm. was performed. Radiologic assessment after 10 days of starting of stretching and radiologic with histologic assessment after 15,20,30 days was made. Positive scintigraphic images of the flaps (Bl) were obtained. Radiologically, progressive calcification and histologically, mixed type ossification was detected in subgroups Al and B2. But in the control subgroups (A2, B3) distraction failed. The fourth group was discharged from the study because of silicone exposition. Our study has demonstrated the possibility of distraction osteogenesis in bone grafts and has provided information regarding the importance periosteum as well as its osteogenic capacity.