Balkanlarda bir akıncı beyi ve ailesi: Turahan Bey ve oğulları
A raider and his family in the Balkans: Turahan Bey and sons
  1. Tez No: 706647
  2. Yazar: ŞEVVAL SEYFİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Akın, Akıncı, Malkoçoğulları, Turahanoğulları, Evrenosoğulları, Mihaloğulları, Balkanlar, raid, raider, Malkoçoğulları, Turahanoğulları, Evrenosoğulları, Mihaloğulları, Balkans
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Osmanlı Devleti'nde akın ve akıncı beyliği çok önemli kavramlardır. Osmanlı Beyliği'nin Rumeli'ye geçmesi ile akıncılık, teşkilat haline gelmiştir. Hızlı atlara sahip olan bu birlikler, savaş sırasında öncü kuvvetler oldukları gibi, normal zamanlarda da Balkan coğrafyasında akıncı beyleri komutasında sınır ötesi topraklara akın yaparak hem bölge coğrafyası, idarecileri, yönetimi hakkında bilgi sahibi olmuşlar, hem geçimlerini sağlayacak ganimeti elde etmişler, hem de uc bölgelerinde yaşayarak devletin sınırlarının güvenliğini sağlamışlardır. Balkanlarda Evrenosoğulları, Mihaloğulları, Turahanoğulları, Malkoçoğulları olarak nam salmış akıncı aileleri, teşkilatın sonlanmasına kadar babadan oğula geçen sistem ile Osmanlı Devleti adına hareket etmiştir. Bu yerlerde yapılacak fetihlerde, bölge coğrafyasını ve halkını iyi bildikleri için kilit rol oynamışlardır. Fethedilen bölgelerin idaresi, Balkan coğrafyasında yarı-feodal bir yaşam süren akıncı beylerine verildiği gibi, sultan tarafından herhangi bir olumsuzluk durumunda geri alınabilmekte, esas otoritenin unutulmaması sağlanmaktaydı.
Özet (Çeviri)
Raid and raider principalities are very important concepts in the Ottoman Empire. With the transition of the Ottoman Empire to Rumelia, raiding became a corps. These troops with fast horses were the leading force during the war, and in normal times they flocked to cross-border lands under the command of raider commander in the Balkan geography, they learned about the geography, administrators, and management of the region, they both received the booty that would ensure their livelihood, and became responsible for the security of the borders of the state by living in frontiers. The raider families, which became known as Evrenosoğulları, Mihaloğulları, Turahanoğulları, Malkoçoğulları in the Balkans, acted on behalf of the Ottoman Empire in the Balkan geography with the system passed from father to son until the end of the organization. They played a key role in the conquests of these territories because they knew the geography and people of the region well. As the administration of the conquered territories was given to the raider commanders, who lived a life that we can call semi-feudal in the Balkan geography, but it could be taken back by the sultan in case of any negativity, and so the main authority was ensured not to be forgotten.