Koronavirüs pandemisinde telefon destekli emzirme izleminin bebeklerde fizyolojik sarılığa, ilk altı ay yalnızca anne sütü alımına, kolik gelişimine ve annelerinin emzirme özyeterliliğine etkisi.
The effect of telephone supported breastfeeding follow-up on physiological jaundice, exclusive breastfeeding in the first six months, infantil colic, and breastfeeding self-efficacy of their mothers in the Coronovirus pandemic
- Tez No: 706648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ÖZALP GERÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: covid-19, emzirme, kolik, öz yeterlilik, sarılık, breastfeeding, covid-19, infantile colic, jaundice, self efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma koronavirüs pandemisinde telefon destekli emzirme izleminin, bebeklerde fizyolojik sarılık ve kolik gelişiminin önlenmesine, ilk altı ay yalnızca anne sütü alımına ve sürdürülmesine ve annelerin emzirme öz-yeterliliklerine olan etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya sosyal medya üzerinden ulaşılan 36.gestasyonel hafta ve üzerinde birinci ya da ikinci doğumunu yapacak olan 18-45 yaş aralığındaki emzirmeyi planlayan 54 gebe katıldı. Araştırmacı tarafından gebelere görüntülü arama ile emzirme ve bebek bakım eğitimi verildi, sosyo-demografik özellikleri kaydedildi. Çalışma grubundaki annelere taburculuk sonrası ilk bir hafta her gün ve 24. Haftaya kadar haftalık periyotlarla görüntülü konuşma desteği sağlanarak, kontrol grubuna ise yalnızca ölçeklerin uygulanması için arama gerçekleştirilerek bebek izlem formu ile takip yapıldı. Çalışma ve kontrol grubuna postpartum birinci gün ve ikinci hafta LATCH emzirme tanılama ölçeği, ikinci ve 24.hafta da emzirme öz-yeterlilik ölçeği, 4.,8.,12.,16.,20.,24.haftada ise infantil kolik ölçeği uygulandı. Demografik verilerde kikare ve t testi, LATCH ölçeği, Postpartum emzirme öz-yeterlilik ölçeği, İnfantil kolik ölçeği puan ortalamalarında Mann Whitney U testi, izlem haftalarına göre puan ortalamalarındaki değişim için tekrarlı ölçümlerde çok yönlü varyans analizi kullanıldı. Telefon destekli emzirme izlemi çalışma grubundaki bebeklerin %96.3'ünün altı ay boyunca yalnızca anne sütü alımını etkiledi. Sarılık gelişimi her iki grupta da anne sütü alımına bağlı olarak kontrollü şekilde azalma gösterdiği için gruplar arasında istatiksel fark oluşturmadı. LATCH ölçeğinden alınan toplam puanlar gruplar arasında benzerlik gösterdiği için telefon danışmanlığı emzirme başarısını etkilemedi. Emzirme öz yeterlilik puan ortalamaları 24.hafta itibari ile gruplar arasında benzerlik gösterdi. İstatiksel fark saptanmadı. İnfantil kolik ölçeği puan ortalaması 24.hafta izleminde çalışma grubunda daha düşük saptanması gruplar arasında istatiksel fark oluşturdu. İnfantil kolik ölçeği puan ortalaması, emzirme başarısı ve emzirme öz yeterliliği gruplar arasında zamanla değişim gösterirken benzer puanlar saptanması gruplar arasında ve grup*zaman etkileşimi açısından istatiksel fark oluşturmadı. v
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of telephone-supported breastfeeding follow-up on prevention of physiological jaundice and colic development in infants, exclusive breastfeeding and continued breastfeeding for the first six months, and breastfeeding self-efficacy of mothers during the coronavirus pandemic were investigated. Fifty-four pregnant women were included in the study between the ages of 18- 45, reached through social media, 36 weeks of gestation and above, planning to breastfeed, and will give birth for the first or second time. Breastfeeding and baby care training was given to pregnant women by video call by the researcher, and their sociodemographic characteristics were recorded. While video talk support was provided to the mothers in the study group every day for the first week after discharge and weekly until the 24th week, the control group was followed up with the baby follow-up form by making a call only for the application of the scales. Postpartum first day and second week LATCH Breastfeeding Assessment Tool, second and 24th weeks breastfeeding self-efficacy scale, and infantile colic scale at 4th, 8th, 12th, 16th, 20th, 24th weeks were applied to the study and control groups. Chi-square and t-test in demographic data, Mann Whitney U test used in LATCH scale, Postpartum breastfeeding self-efficacy scale, and infantile colic scale mean scores, multiple analysis of variance in repeated measurements for the change in mean scores according to follow-up weeks were used. Telephone-supported breastfeeding follow-up affected the exclusive breastfeeding of 96.3% of the infants in the study group in the first six months. Since the development of jaundice showed a controlled decrease in both groups depending on breast milk intake, there was no statistical difference between the groups. Telephone counseling did not affect breastfeeding success, as the total scores from the LATCH scale were similar between the groups. Breastfeeding self-efficacy mean scores were similar between the groups at 24 weeks and beyond. No statistical difference was detected. The mean infantile colic scale score was lower in the study group at the 24th-week follow-up created a statistical difference between the groups. While the mean infantile colic scale score, breastfeeding success, and breastfeeding vii self-efficacy varied between groups over time, similar scores did not create a statistical difference between the groups and in terms of group*time interaction.