Muḥammad b. Yūsuf al-Sanūsī's theological legacy: Tracing the dissemination of creedal knowledge through the commentaries and glosses on al-Sanūsī's work in Medieval & pre-modern Maghrib (15-17th ce)
Muhammed b. Yûsuf el-Senûsî'nin teolojik mirası: Ortaçağ ve modernöncesi Mağrib'de (15-17. yüzyıllar) inançla ilgili bilginin yayılmasının el-Senûsî'nin eserine yazılmış şerh ve haşiyeler üzerinden izlenmesi
- Tez No: 706710
- Danışmanlar: PROF. DR. BRUCE B. LAWRENCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: ağ analizi, betimleyici, Erken Modern Çağ, kelam, taklit, yatay öğrenme, Horizontal learning, Islamic theology, taqlīd, pre-modern societies, descriptive network analysis
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Mağrib'de (9/15 - 11/17. yüzıllar) Muhammed b. Yûsuf el-Senûsî'nin doğrudan öğrencisi Ebû Hasan el-Yûsî (Fes, 1040/1630- 1102/1691) ile genel kabule göre sona eren kelâm mirasını oluşturan alimlerin ve eserlerin izini sürmeyi amaçlıyor. El-Senûsî'nin kelam eserlerinin yayılmasının incelenmesi, 15-17. yüzyıl Mağrib'inde teolojik tartışmalara da konu olan halkın inanca dair konularda farkındalığın anlaşılmasını hedefliyor. Kelâmi kavramların felsefi bir incelemesinden ziyade, Senûsî'nin kelâmî mirasına esasen akide, kelâm ve fıkhî metinlerde görülen yeni bir dini eğitim biçiminin ifadesi, gelişimi ve yaygınlaşması olarak bakılıyor.
Özet (Çeviri)
This study aims to trace the scholars and works in the Maghrib (from the ninth/fifteenth to the eleventh/seventeenth century) that comprise the theological legacy of Muḥammad b. Yūsuf al-Sanūsī (Tlemcen 839/1436 - 895/1490) and, by convention, ends with the direct students of Abū Ḥasan al-Yūsī (Fes, 1040/1630- 1102/1691). The study of the dissemination of al-Sanūsī's theological works is a quest for the development and understanding of creedal literacy among non-elites which seems to mark the theological debates in the 15- 17th Century Maghrib. Rather than a philosophical study of theological concepts, we attempt to look at al-Sanūsī's theological legacy within the Maghrib as the expression, development and consolidation of a new mode of religious instruction, one which is manifested primarily in Islamic creedal, theological and legal literary works.