Postmenopozal kadınlarda yaşam kalitesi ve sağlıklı yeme indeksinin değerlendirilmesi
Postmenopozal kadinlarda yaşam kalitesi ve sağlikli yeme indeksinin değerlendirilmesi
- Tez No: 706859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA TEVFİKOĞLU PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: menopoz, yaşam kalitesi, sağlıklı yeme indeksi, menopause, life quality, healthy eating index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, Babaeski Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği'ne başvuran 138 postmenopozal kadın katılımcıyla yürütülmüştür. Çalışmada menopoz sonrası kadınların yaşam kalitesi ve sağlıklı yeme indeksleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tüm bireylere demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, menopozla ilgili genel bilgileri, antropometrik ölçümler ve vücut kompozisyonu, biyokimyasal bulguları, menopoz sonrası kadınlarda yaşam kalitesi ölçeği (MSKYKÖ) ve 24 saatlik besin tüketim kaydı formu içeren anket uygulanmıştır. Katılımcıların MSKYKÖ toplam puan ortalaması 74,59±10,73'tür. Çalışmaya katılan bireylerin Sağlıklı Yeme İndeksi-2010 ortalama puanı 58,18±13,02'dir. Katılımcıların medeni durum ve meslekleri ile MSKYKÖ toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak postmenopozal kadınların yaşam kalitesi ve sağlıklı yeme indeksi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak menopoz sonrası kadınların yaşam ve beslenme kalitesinin daha iyi bir biçimde irdelenmesi ve ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının tespiti için daha büyük örnekleme ve geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out with the participation of 138 postmenopausal female participants who applied to Babaeski State Hospital Nutrition and Diet Polyclinic. The aim of the study was to evaluate the relationship between the quality of life and healthy eating indices of postmenopausal women. A questionnaire including demographic characteristics, nutritional habits, general information about menopause, anthropometric measurements and body composition, biochemical findings, quality of life scale in post-menopausal women (MSCIQ) and 24-hour food consumption record form was applied to all individuals. The total mean score of MSCIQ was 74,59±10,73. The healthy Eating Index-2010 average score of the individuals participating in the study was 58,18±13,02. A significant correlation was found between the marital status and occupation of the participants and the MSKYKÖ total score (p0,05). As a result, no significant relationship was found between quality of life and healthy eating index. However, larger sampling and comprehensive studies are needed to better examine the quality of life and nutrition of postmenopausal women and to determine the health problems that may arise.