COVID-19 pandemi sürecinde gebelerin psikolojik dayanıklılığı ile koronavirüs fobisi ve anksiyetesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological resilience of pregnant women and coronavirus phobia and anxiety in the COVID-19 pandemic process
- Tez No: 706943
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Gebelik, Fobi, Anksiyete, Psikolojik Dayanıklılık, Halk Sağlığı, COVID-19, Pregnancy, Phobia, Anxiety, Psychological Resilience, Public Health
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada COVID-19 pandemi sürecinde gebelerde psikolojik dayanıklılık ile COVID-19 anksiyetesi ve koronafobisi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, kesitsel araştırma tasarımında uygulanmıştır. Örneklemi, Aydın ili Söke ilçesi 02 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde Ocak 2021- Mart 2021 tarihleri arasında, dahil edilme kriterlerini karşılayan 183 gebe oluşturmaktadır. Veri toplama formu; Tanıtıcı Bilgi Formu (14 soru), COVID-19 Fobisi Ölçeği (20 madde), Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'nden (33 madde) ve COVID-19 Anksiyete Ölçeği (5 madde) oluşmaktadır. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür esas alınarak hazırlanan anket formu ile toplanmıştır. Sürekli verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Ölçek puanları arasındaki ilişkinin saptanmasında, Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 28,62±5,08'dir. Katılımcıların, COVID-19 Anksiyetesi Ölçeği puan ortalaması 6,67±2,56 ve COVID-19 Fobisi Ölçeği toplam puan ortalaması 53,78±11,80 ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği toplam puan ortalaması ise 104,17±10,99'dur. Yapılan analizlerde; katılımcıların COVID-19 Anksiyete Ölçeği ve COVID-19 Fobisi Ölçeği puan ortalaması arasında orta düzeyde güçlü ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu saptanırken (p0,05). Sonuç: Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, gebelerin COVID-19 fobi düzeyi ortalama değerin altında bulunmuştur. Bununla birlikte COVID-19 fobisi ve v COVID-19 anksiyetesi arasında ilişki olduğu fakat bu iki durumun, psikolojik dayanıklılık düzeyi ile ilişkili olmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the relationship between psychological resilience and COVID-19 anxiety and coronaphobia in pregnant women during the COVID-19 pandemic process. Materials and Methods: The study was applied in a cross-sectional research design. The sample consists of 183 pregnant women who met the inclusion criteria between January 2021 and March 2021 in the Family Health Center No. 02 in Aydın province Söke district. Data collection form; Introductory Information Form consists of (14 questions), COVID-19 Phobia Scale (20 items), Adult Resilience Scale (33 items) and COVID-19 Anxiety Scale (5 items). The data were collected using a questionnaire prepared by the researchers based on the literature. Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis Analysis of Variance were used to compare continuous data. Spearman Correlation Analysis was applied to determine the relationship between scale scores. Results: The mean age of the participants was 28,62±5,08. Participants COVID-19 Anxiety Scale mean score was 6,67±2,56, COVID-19 Phobia Scale total score mean 53,78±11,80 and Adult Resilience Scale total score mean 104,17±10,99. In the analyzes made; it was determined that there was a moderately strong and statistically significant relationship between the participants COVID-19 Anxiety Scale and COVID-19 Phobia Scale mean scores (p0,05). Conclusion: In line with the results obtained in the study, the COVID-19 phobia level of the pregnant women was found below the average value. However, it has been revealed that there is a relationship between COVID-19 phobia and COVID-19 anxiety, but these two conditions are not related to the level of psychological resilience vii