Foreign direct ınvestment and economic growth relationship in developing countries in Africa the case of Kenya
Gelişmekte olan ülkelerin doğrudan yabancı yatırımları ve ekonomik büyüme ilişkileri Afrika'da Kenya davası
- Tez No: 706948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHAT KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Foreign direct investment, Exports, Imports, Gross Domestic Production
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalı şmanı n temel amacı , doğrudan yabancı yatı rı mı n Afrika ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini incelemektir; bununla birlikte araştı rmacı vaka çalı şması olarak Kenya'yı seçmiştir. Doğrudan yabancı yatı rı m, tüm ülkelerin sosyoekonomik kalkı nması için çok önemlidir. Doğrudan yabancı yatı rı m ile, ürün ve hizmet ithalatı ve ihracatı hem gelişmekte olan hem de büyüyen ekonomilerde daima öncelikli olur. Bu çalı şmanı n amacı , doğrudan yabancı yatı rı mı n Kenya'nı n ekonomik büyümesini nası l etkilediğini belirlemektir. Dünya Bankası veri göstergelerinden elde edilen ikincil verileri kullanarak, Kenya'da ekonomik büyüme üzerinde, DYY, ithalat ve ihracatı n etkilerini değerlendirmek için ampirik yöntem kullanı lmı ştı r. Çalı şma, DYY, ithalat ve ihracatı n Kenya'daki ekonomik büyüme üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere 1970'den 2018'e kadar ikincil zaman serisi verilerini kullanmı ştı r. Bu çalı şma, değişkenlerin anlamlı bir pozitif katsayı ilişkisine sahip olduğunu ve birbirine bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın bulguları, doğrudan yabancı yatırım, ithalat ve ihracat arasındaki bağlantının, ekonomik büyüme üzerindeki hem kısa hem de uzun dönem etkileri ile beraber, Kenya'da GSYİH üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bulgulara dayanarak, bu çalışma Kenya'nın, yüksek ekonomik büyümeyi sürdürmek için DYY, ürün ve hizmet ihracatlarını artırarak, verimli stratejileri araştırmaya devam etmesini önermektedir. Anahtar Kelimer: Doğrudan Yabancı Yatırım, İthalat, İhracat, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla
Özet (Çeviri)
The study's main goal is to examine the influence of foreign direct investment on African economic growth, however the researcher chose Kenya as a case study. Foreign influences are critical to any country's socioeconomic development, with foreign direct investment, product and service imports and exports constantly having precedence in both developing and growing economies. The purpose of this study is to determine how foreign direct investment influences Kenya's economic growth. The empirical method was used to assess the influence of FDI, imports, and exports on economic growth in Kenya using secondary data from the World Bank data indicators. The study used secondary time-series data from 1970 to 2018 to assess the influence of FDI, imports, and exports on economic growth in Kenya. The study discovered that the variables have a significant positive coefficient association and have been linked together. The findings show that the link between FDI, exports, and imports has a positive impact on GDP in Kenya, with both short- and long-term effects on economic growth. Based on these findings, the paper recommended that Kenya continues to investigate efficient strategies to maintain high economic growth rates by increasing FDI and increasing product and service exports.