COVID-19'lu bireylerin yaşam deneyimleri: Nitel bir çalışma
Life experiences of individuals with COVID-19: A qualitative study
- Tez No: 706995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, hastalık algısı, hastalık deneyimi, niteliksel araştırma, pandemi, ruh sağlığı, COVID-19, İllness Experience, İllness Perception, Mental Health, Pandemic, Qualitative Research
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
COVID-19'lu Bireylerin Yaşam Deneyimleri: Nitel Bir Çalışma Amaç: Bu araştırmanın amacı, COVID-19'lu bireylerin yaşam deneyimlerini derinlemesine incelemektir. Materyal ve Metod: Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik araştırma deseni kullanılarak Eylül 2020- Aralık 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma, Türkiye'nin doğusunda bulunan bir pandemi hastanesinde COVID-19 pozitif tanısı alarak hastanede tedavi alan ve taburcu olan 22 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ve Nvivo12 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Analiz sonrası hastalığa karşı verilen fiziksel tepkiler, hastalığa karşı verilen ruhsal tepkiler ve baş etme yöntemleri olmak üzere üç ana tema oluşturulmuştur. Hastaların ateş, halsizlik, nefes darlığı gibi çeşitli semptomları olduğu, uyku ve beslenme düzeninde değişiklikler yaşadıkları bilgisine ulaşılmıştır. Hastaların hastalık tanısı aldığı ilk dönemde, şok, üzüntü, aile bireylerine virüs bulaştırma korkusu ve ölüm korkusu gibi duygular yaşadığı; ilerleyen dönemlerde bazı katılımcıların yalnızlık, özlem, yoğun bakım korkusu duygularını yaşarken bazıları rahatlama, sakinleşme gibi olumlu duygular hissettikleri bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca hastaların büyük çoğunluğunun damgalanma yaşadığı belirlenmiştir. Katılımcılar hastalık süreciyle kendi kendine destek, sosyal destek, sağlık profesyonellerinin desteği ve maneviyat ile baş etmeye çalıştıklarını ifade etmişlerdir. Sonuç: COVID-19 geçiren bireylerin hastalığa karşı fiziksel ve ruhsal tepkiler gösterdiği bulunmuştur. Hastaların bu süreçte çevresindeki bireylerden, sağlık profesyonellerinden destek aldığı saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların kendi kendilerine destek olmaya çalıştıkları ve maneviyatla sorunlarıyla baş etmeye çalıştıkları bilgisine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
LLife Experiences of Individuals with COVID-19: A Qualitative Study Aim: The purpose of this research is to examine the life experiences of individuals with COVID-19 in depth. Materıals and Methods: This research was conducted between September 2020 and December 2021, using a phenomenological research design, one of the qualitative research methods. The research was carried out with 22 patients diagnosed as COVID-19 positive in a pandemic hospital located in eastern Turkey. The research was collected using“Personal Information Form and Semi-Structured Interview Form”. The obtained data were evaluated using content analysis and Nvivo12 program. Results: After the analysis, three main themes were formed: physical reactions to the disease, psychological reactions to the disease, and coping methods. It was learned that the patients had various symptoms such as fever, weakness, shortness of breath, and that they experienced changes in their sleep and eating habits. In the first period when patients were diagnosed with the disease, they experienced feelings such as shock, sadness, fear of infecting family members, and fear of death; In the following periods, it was learned that some participants felt loneliness, longing, fear of intensive care, while others felt positive emotions such as relaxation and calming. In addition, it was determined that the vast majority of patients experienced stigma. Participants stated that they tried to cope with the disease process with self-support, social support, support of health professionals and spirituality. Conclusıon: It has been found that individuals with COVID-19 show physical and mental reactions to the disease. It was determined that the patients received support from the individuals around them and health professionals during this process. In addition, it was learned that the participants tried to support themselves and tried to cope with their problems with spirituality.