Hatay milletvekilleri ve faaliyetleri (2002-2015)
Hatay deputies and their achvities duty activities 2002-2015
  1. Tez No: 707045
  2. Yazar: GÜLHAN SABAHOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay, Kanun Teklifleri, Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Hatay, Law proposals, Justice and Development Party, Republican People's Party
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Hatay Milletvekilleri ve Faaliyetleri 2002-2015 adlı tez çalışmasında 2002, 2007 ve 2011 yılları olmak üzere üç dönem boyunca görev yapmış milletvekillerinin özgeçmişlerine, eğitim durumlarına ve mecliste yürüttükleri yasama faaliyetleri ile verdikleri kanun tekliflerine ve önergelere yer verilmiş, ayrıca mecliste yaptıkları konuşmalara da yer verilerek değerlendirilmiştir. 2002-2015 yılları arasında Hatay Bölgesi'nde her dönem 10 milletvekili olmak üzere üç dönemde toplamda otuz milletvekili seçilmiştir. Türk siyasal hayatında köklü değişikliklerin yaşandığı 3 Kasım 2002 seçimlerinde Hatay'dan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) beşer milletvekili seçilerek Meclise girmeye hak kazanmıştır. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde, AKP Hatay'da 2002 seçimlerinde yakaladığı istikrarı koruyarak gösterdiği on adaydan beşini meclise göndermeyi başarmış, Hatay AKP tarafından yeniden beş milletvekili ile temsil edilmiş oluyordu. CHP ise 2007 seçimlerinde oy kaybına uğrayarak Hatay'dan aday gösterdiği on milletvekili adayından sadece üç adayını meclise gönderebilmiştir. 2007 Seçimlerinde bir önceki dönemde Hatay'dan milletvekili çıkaramayan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oy oranlarını çoğaltarak iki milletvekili çıkarma başarısını elde etmiştir.12 Haziran 2011 seçimleri 43 yıl aradan sonra Türkiye'de erken yapılmayan ilk genel seçimdir.12 Haziran seçimlerinde, 2006 yılında Anayasa'nın 76. Maddesinde yapılan değişiklik ile 25 olarak belirlenen milletvekili seçilme yaşı ilk kez bu seçimde uygulanmıştır. 2011 seçimlerinde Hatay'dan AKP yeniden beş milletvekili çıkararak üç dönem üst üste Hatay'dan beş milletvekili ile temsil edilmiştir. 12 Haziran 2011 seçimlerinde, CHP dört, MHP ise Hatay' dan bir milletvekili çıkarmayı başarmıştır.
Özet (Çeviri)
In the“ Hatay Deputies and their activites 2002- 2015”theisis, the deputies who served in 2002, 2007 and 2011 are reviewed. Their biographies, education status, their legistrative activities,their law offers and also their speches in the Parliement are evalvated, too. Betwen 2002 and 2015 ın Hatay, thirt deputies were selected including theree periods.İnthe 3 rd Nowember 2002 electıon, which radical changes occured in Turksh political. Period, five deputies from Justice and Development Party Ak Parti and 5 deputies from Republican Party were selected ın Hatay In 22nd July 2007 election, Ak Party contived its stability in Hatay and was able to gain five deputies again. On the ather hand, Republican Party decrased its vates and send only three deputies to the Parliemento from Hatay. Therefore, in 2007 election, Nationalist Party increased its vote rate and could gain two deputies The 12 June 2011 election was the first election which was not early election after 43 years. In this election, the election age, as a deputy Was reduced 25 years old age, based on the changing on the Article 76 in the Constitution in 2006. In 2011, Ak Party was represanted with five deputes, three consecutive terms again. In the same yaer, Republican Party Sent four deputies and the Nationalist Party sent one deputy to the Parliomant.