Bankacılık sektöründe kadın emeğinin kârlılık üzerine etkisinin incelemesi: Türkiye örneği
Examining the effect of women's labor on profitability in the banking sector: The case of Turkey
- Tez No: 707181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Eşitlik, İstihdam, Bankacılık Sektörü, Kâr, Woman, Equality, Employment, Banking Sector, Profit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kadının yaşamdaki konumu insanlığın başladığı ilk günden beri tartışılan konulardan biridir. Özellikle kadın ekonomideki varlığını sürdürmek adına çabalamakta, üzerindeki cinsiyet ayrımcı baskı ile hemen hemen her coğrafyada savaş vermektedir. Ülkemiz nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan kadınların her alanda özellikle de ekonomide aktif rol oynamaları büyümenin ve gelişmenin lokomotifi konumundadır. Finansta en fazla işleyişe sahip olduğu düşünülen bankacılık sektörü ekonominin ilerlemesinde temel öğelerden biridir. Bankacılıkta özellikle kârlılık oranlarının artması sermaye yapısının güçlü olduğu gösterdiği düşünülmektedir. Bu çalışmada kadın çalışanların erkek çalışanlardan ayrı bir kategoride değerlendirmeye tabi tutulmadığı bankacılık sektöründe kadın istihdamının karlılığa olan etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kadın, kadın-erkek eşitliği/eşitsizliği, kadın işgücünün tanımları ve kadın işgücü kuramları tanımlanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise ekonomik (iktisadi) kalkınma ve kadın ilişkisi yorumlanmaya çalışılmış, istihdam kavramı, dünyada ve ülkemizde kadın istihdamının konumu anlatılmış ve bu bölümün son kısmında ise kadın istihdamının analizi veriler yardımıyla yapılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde bankacılık sektörünün anlamı anlatılarak tarihçesinden bahsedilmiş, bankacılık sektörü ve kadın emeği ilişkisi hakkında bilgi verilmiş son kısımda da bankacılık sistemi-kârlılık ve kadın istihdamı aktarılmaya çalışılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise bankacılık sektöründe kadın istihdamının kârlılık üzerine etkisi analiz yardımıyla tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bölümün ilk kısmında literatürdeki konuyla ilintili çalışmalar tablolar yardımıyla sunulmuştur. Sonrasında kullanılan yöntem hakkında teorik bilgilere yer verilmiştir. Çalışmada kullanılan veriler Türkiye Bankacılar Birliğinden alınmış olup, 2006Q1- 2021Q2 dönemini kapsamaktadır ve çeyreklik olarak 62 gözlemden oluşmaktadır. Bankacılık sektörü kârlılığı cari fiyatlar ile alınarak incelenmiştir. Tüm değişkenlerin logaritması alınmıştır. Yapısal Kırılma Testi ve sonrasında da Fourier ADL Eşbütünleşme Testi yapılarak sonuçlara varılmıştır. Yaptığımız analizlerden sonra Türkiye'de Bankacılık sektöründe kadın istihdamının kârlılık üzerine etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The position of women in life is one of the issues discussed since the first day of humanity. In particular, women strive to maintain their presence in the economy, and they fight in almost every geography with the gender discriminatory pressure on them. The fact that women, who make up almost half of our country's population, play an active role in every field, especially in the economy, is the locomotive of growth and development. The banking sector, which is thought to have the most functioning in finance, is one of the basic elements in the progress of the economy. The increase in profitability ratios in banking is one of the indicators of a strong capital structure. This study consists four main parts. In this study, the effect of female employment on profitability in this sector, where female employees are not evaluated in a separate category from male employees, has been tried to be measured. In the first part, women, gender equality/inequality, definitions of female labor force and theories of female labor force are tried to be defined. In the second part, the relationship between economic (economic) development and women was tried to be interpreted, the concept of employment, the position of women's employment in the world and in our country were explained, and in the last part of this section, the analysis of women's employment was tried to be done with the help. In the third part, the meaning of the banking sector is explained and its history is mentioned, information is given about the relationship between the banking sector and women's labor, and in the last part, the banking systemprofitability and women's employment are tried to be conveyed. In the fourth and last part, the effect of female employment in the banking sector on profitability has been tried to be determined with the help of analysis. In the first part of this section, studies related to the subject in the literature are presented with the help of tables. Afterwards, theoretical information about the method used is given. The data used in the study consists of 62 quarterly observations covering the period 2006Q1-2021Q2. In the study, the profitability of the banking sector was taken with current prices. The determinant of the series time constraint is the availability of data. The logarithm of all variables has been taken. Structural Break Test and then Fourier ADL Cointegration Test were performed and the results were obtained. After our analysis, it has been concluded that female employment in the banking sector in Turkey has no effect.