Farklı tuzluluk oranlarında azot ve fosfor sınırlamalarının mikroalg Tetraselmis suecica'nın lipid ve yağ asitlerine etkisi
The effect of nitrogen and phosphorus limitations at different salt ratios on lipid and fatty acids of microalgae Tetraselmis suecica
- Tez No: 707182
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tetraselmis suecica, büyüme, tuzluluk, lipid, protein, yağ asitleri, N sınırlaması, P sınırlaması, Tetraselmis suecica, growth, salinity, lipid, protein, fatty acids, N limitation, P limitation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Farklı tuzluluk oranlarında azot ve fosfor sınırlamalarının, laboratuvar ortamında kültüre alınan Chlorodendrophyceae sınıfından, mikroalg Tetraselmis suecica'nın klorofil a, kuru madde, optik yoğunluk, protein, lipid ve yağ asidi içeriklerine etkisini belirlemek üzere yürütülen çalışmada ‰15, 30 ve 45 tuzluluk oranlarında %50 N ve %50 P eksiltilmesi uygulanmıştır. Uygulanan muamele gruplarında belirlenen en düşük büyüme %50 N(-) içeren kültürde belirlenmiştir. En yüksek lipid oranı %39.8±1 ile %50 N(-) kültürde belirlenirken buna en yakın oran %34.6 ile %50 P(-) kültürde belirlenmiştir. Doymamış yağ asitleri (PUFA) içerikleri en yüksek %50 P(-) içeren gruplarda belirlenmiştir. Protein değeri ‰30 tuzlulukta %50 P(-) grupta %22.3 ve %50 N(-) grupta %15.7 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study carried out to determine the effects of nitrogen and phosphorus limitations at different salinity rates on the chlorophyll a, dry matter, optical density, protein, lipid and fatty acid contents of the microalgae Tetraselmis suecica from the class Chlorodendrophyceae cultured in the laboratory conditions, at ‰15, 30 and 45 salinity rates 50% N and 50% P reductions were applied. The lowest growth detected in the treated experimental groups was determined in the culture containing 50% N(-). While the highest lipid ratio was determined with 39.8±1% in 50% N(-) culture, the closest ratio was determined in 50% P(-) culture with 34.6%. Unsaturated fatty acids (PUFA) contents were determined in the groups containing the highest 50% P(-). The protein value was determined as 22.3% in the 50% P(-) group and 15.7% in the 50% N(-) group at ‰30 salinity.