Barsak temizliği yetersiz olan hastalarda aynı gün ve randevu verilerek yapılan ikinci kolonoskopilerin randomize kontrollü karşılaştırılması
Randomized controlled comparison of second colonoscopies performed on the same day and by appointment in patients with inadequate bowel cleansing
  1. Tez No: 707209
  2. Yazar: UĞUR ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yetersiz barsak hazırlığı, aynı gün kolonoskopi, tekrar kolonoskopi, inadequate bowel preparation, same-day colonoscopy, repeat colonoscopy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı barsak temizliği yetersiz olan hastalarda aynı gün ve yeniden randevu verilerek yapılan tekrar kolonoskopilerin sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal Metod: Çalışma prospektif randomize kontrollü olarak yürütüldü. Genel Cerrahi Kliniği tarafından elektif şartlarda yapılan kolonoskopilerde yetersiz barsak temizliği saptanan 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Kırk hasta aynı gün grubuna, 40 hasta randevu grubuna alındı. Aynı gün kolonoskopi grubuna günübirlik yatış verilip bir adet sennozid A+B kalsiyum verilerek işlem tekrar edildi. Diğer gruba ise randevu verilerek standart kolonoskopi hazırlık protokolü uygulandı. Barsak hazırlık kalitesi için Boston Barsak Hazırlığı Skalası (BBPS) kullanıldı. Her iki grup için çekum entübasyon süresi, çekum entübasyon oranı, işlem süresi, BBPS skoru ve polip saptama oranı karşılaştırıldı. Verilen ek doz laksatifin tamamını kullanıp kullanamadıkları ve bulantı, kusma, karın ağrısı gelişip gelişmediği sorgulandı. Gruplar arası karılaştırmalar normal dağılım varsayımı sağlandığından student t testi ile yapıldı. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler Ki-kare testi ile değerlendirildi. İki yönlü hipotezlerin testinde p0.05). Aynı gün grubunda çekum entübasyon oranı randevu verilen gruba göre yüksekti (p=0.022). Aynı gün grubunda total BBPS skoru 7.9 ± 1.79, randevu grubunda 6.89 ± 2.23 hesaplandı ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0.03). İşlemi tolere edebilme açısından iki grup karşılaştırıldığında ise aralarında fark saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Yetersiz barsak temizliği olan hastalarda aynı gün kolonoskopi etkili bir yöntemdir ve güvenle uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the results of repeat colonoscopies performed on the same day and with re-appointment in patients with inadequate bowel cleansing. Material Method: The study was conducted as a prospective randomized controlled. Eighty patients who were found to have inadequate bowel cleansing in elective colonoscopies performed by the General Surgery Clinic were included in the study. Forty patients were included in the same day group and 40 patients were included in the appointment group. On the same day, the colonoscopy group was hospitalized and sennoside A+B calcium was given and the procedure was repeated. In the other group, an appointment was made and standard colonoscopy preparation protocol was applied. Boston Bowel Preparation Scale (BBPS) was used for bowel preparation quality. Cecal intubation time, cecum intubation rate, procedure time, BBPS score and polyp detection rate were compared for both groups. It was questioned whether they could use all the additional dose of laxative given and whether they developed nausea, vomiting and abdominal pain. Comparisons between groups were made using the Student's t test, since the assumption of normal distribution was provided.Relationships between categorical variables were evaluated with the chi-square test. In the testing of two-sided hypotheses, p0.05). The rate of cecum intubation was significantly higher in the same-day group than in the group given an appointment (p0.05). Conclusions: Same-day colonoscopy is an effective method and can be performed safely in patients with inadequate bowel cleansing.