Potansiyel biyodizel kaynağı olarak Phaeodactylum tricornutum'un lipid üretimine fosfor ve silisyum sınırlamasının etkisi
Effect of phosphorus and silicon limitation on lipid production of Phaeodactylum tricornutum as a potential source of biodiesel
- Tez No: 707208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Phaedactylum tricornotum, lipid, P sınırlaması, Si sınırlaması, yağ asitleri, protein, Phaedactylum tricornotum, total lipid, P limitation, Si limitation, fatty acids, protein
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, farklı oranlarda fosfor (P) ve silisyum (Si)'un Bacillariophyceae sınıfına ait denizel bir tür olan Phaeodactylum tricornutum'da büyüme, lipid, protein ve yağ asitleri üretimi üzerine etkisini belirlemek ve yenilenebilir, toksik olmayan biyoyakıt eldesine kaynak oluşturmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada P sınırlaması P. tricornutum'da lipid üretimini artırmıştır. Çalışmada en yüksek lipid %50P eksiltmesi yapılan grupta %34.9 olarak belirlenirken, en yüksek biyomas kontrol grubundan sonra %50P eksiltmesi uygulanan grupta saptanmıştır. %20 ve %50 Si eksikliğinin lipid üretiminde olumlu bir etkisi olmadığı gözlenmiştir. Fosfor eksikliği biyomasta protein düşüşüne neden olmuş ve en düşük protein ise %50P+%50Si eksiltmesi yapılan grupta %15.3 olarak belirlenmiştir. P. tricornutum'da tüm gruplarda genel olarak toplam doymuş yağ asitlerinin düşük (ΣSFA), toplam doymamış yağ asitlerinin (ΣUFA) ise oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) ise en yüksek %50P+%50Si ve %50P+20Si eksikliği yapılan gruplarda belirlenmiştir. PUFA grubu içinde en önemli yağ asitlerinden biri olan EPA tüm gruplarda yüksek değerlerde gözlenmekle birlikte en yüksek değer %50P+%50Si eksikliği yapılan grupta %12.28 ile, en düşük EPA değeri ise kontrol grubunda %9.36 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of different ratios of phosphorus (P) and silicon (Si) on the growth, lipid, protein and fatty acid production of Phaeodactylum tricornutum, a marine species belonging to the Bacillariophyceae class, and to create a source for renewable, non-toxic biofuels. . In the study, P restriction increased lipid production in P. tricornutum. In the study, the highest lipid was determined as 34.9% in the group with 50% P reduction, while the highest biomass was found in the group with 50% P reduction after the control group. It was observed that 20% and 50% Si deficiencies did not have a positive effect on lipid production. Phosphorus deficiency caused a decrease in protein in the biomass and the lowest protein was determined as 15.3% in the group with 50%P+50%Si reduction. In P. tricornutum, it was observed that total saturated fatty acids (ΣSFA) were generally low and total unsaturated fatty acids (ΣUFA) were quite high in all groups. Polyunsaturated fatty acids (PUFA) were determined the highest in 50%P+50%Si and 50%P+20Si deficient groups. Although EPA, one of the most important fatty acids in the PUFA group, was observed at high values in all groups, the highest value was determined as 12.28% in the 50%P+50%Si deficient group, and the lowest EPA value was 9.36% in the control group.