Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi işleminin başarısının ve komplikasyon oranının işlemin zorluk derecesine göre retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the success and complication rate of the endoscopic retrograd colangiopancreatography procedure according to the difficulty level of the procedure
  1. Tez No: 707607
  2. Yazar: TEYFİK DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE USTAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: ASGE, başarı, derecelendirme, ERCP, komplikasyon, ASGE, complication, ERCP, grading, success
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç: Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP), pankreatikobiliyer sistem hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan, komplikasyon oranı yüksek invaziv bir işlemdir. Amerika Gastrointestinal Endoskopi Derneği (ASGE) tarafından ERCP işleminin zorluğunu ve karmaşıklığını derecelendiren bir sistem geliştirilmiştir. Biz de bu çalışmada kliniğimizde yapılan ERCP işlemlerinin ASGE derecelendirme sistemine göre zorluk derecesini ve bunun işlem başarısını ve komplikasyonlarını ön görmedeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 1 Nisan 2019 ile 31 Nisan 2021 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Endoskopi Ünitesi'nde ERCP yapılmış 18 yaşından büyük toplam 600 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların medikal bilgileri hastanenin elektronik kayıt sisteminden ve ERCP ünitesinde tutulan ERCP kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 600 hastanın 318'i (%53) kadın, 282'si (%47) erkek idi. Hastaların yaş ortalaması 66±19yıl (19-99) idi. En yaygın ERCP endikasyonları; koledokolitiazis (%45,8), pankreatikobiliyer sistem maligniteleri (%21,2) ve kolanjitti (%13,5). ERCP işlemlerinin 33'ü (%5,5) ASGE 1'de, 281'i (%46,8) ASGE 2'de, 234'ü (%39) ASGE 3'te ve 52'si (%8,6) ASGE 4'teydi. Tüm işlemlerde başarılı kanülasyon oranı %96,3, teknik başarı oranı %96, klinik başarı oranı ise %94,8'di. ASGE derecesi arttıkça başarılı kanülasyon oranı, teknik ve klinik başarı oranları lineer olarak azalmakta idi (p>0,05). 41 hastada toplam 45 (%7,5) komplikasyon gelişti. En sık görülen komplikasyon %4,2 oranında pankreatit idi. 5 hastada (%0,8) kanama, 6 hastada (%1) perforasyon, 5 hastada (%0,8) kolanjit ve 4 hastada (%0,66) kardiyak olay gelişti. ASGE 1-3 ile 4 komplikasyon açısından karşılaştırıldığında aralarında istatiksel olarak bir fark yoktu. Çalışmamızda hastaların %2,5'ine işlem tekrarı gerekti ve bu gereklilik ASGE 1'de %0, ASGE 2'de %1,4, ASGE 3'te %3,4 ve ASGE 4'te %5,8 idi. ASGE derecesi artıkça tekrar işlem gerekliliği oranında artış saptandı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda ERCP işleminin zorluk derecesi arttıkça işlem başarısı lineer olarak azalmakta, işlem tekrarı gerekliliği ise lineer olarak artmakta idi (p>0,05), ancak komplikasyon oranında benzer bir artış saptamadık. ERCP işleminin karmaşıklığını ve zorluğunu değerlendiren ASGE derecelendirme sisteminin klinik pratikte kullanılmasının özellikle ERCP işleminde az deneyimli hekimler için faydalı olacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP), is an invasive procedure with a high complication rate used in the diagnosis and treatment of pancreaticobiliary system diseases. A system that grading the difficulty and complexity of the ERCP procedure has been developed by the American Society of Gastrointestinal Endoscopy (ASGE). In this study, we aimed to evaluate the degree of difficulty of ERCP procedures performed in our clinic according to the ASGE grading system and its effectiveness in predicting the success and complications of the procedure. Materials and Methods: In this study, a total of 600 patients older than 18 years of age who had undergone ERCP in Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine, Department of Gastroenterology Endoscopy Unit between April 1, 2019 and April 31, 2021 were evaluated retrospectively. Patients' medical records obtained from hospital electronic registry system and ERCP unit records. Results: Of the 600 patients included in the study, 318 (53%) were female and 282 (47%) were male. The mean age of the patients was 66±19 years (19-99). The most common ERCP indications were; choledocholithiasis (45.8%), pancreaticobiliary system malignancies (21.2%) and cholangitis (13.5%). 33 (5.5%) of ERCP procedures were in ASGE 1, 281 (46.8%) were in ASGE 2, 234 (39%) were in ASGE 3, and 52 (8.6%) were in ASGE 4. In all procedures, the successful cannulation rate was 96.3%, the technical success rate was 96%, and the clinical success rate was 94.8%. As the ASGE grade increased, successful cannulation, technical and clinical success rates decreased linearly (p>0.05). A total of 45 (7.5%) complications developed in 41 patients. The most common complication was pancreatitis with a rate of 4.2%. Bleeding occurred in 5 patients (0.8%), perforation in 6 patients (1%), cholangitis in 5 patients (0.8%), and cardiac events in 4 patients (0.66%). In terms of complications, there was no statistical difference between ASGE 1-3 and 4. In our study, repeat procedure was required in 2.5% of the patients, and the necessity of repeat procedure was 0% in ASGE 1, 1.4% in ASGE 2, 3.4% in ASGE 3, and 5.8% in ASGE 4. As the ASGE grade increased, the rate of repeat procedure increased (p>0.05). Conclusion: In our study, as the degree of difficulty of the ERCP procedure increased, the success of the procedure decreased linearly and the need for repetition of the procedure increased linearly (p>0.05), but we did not find a similar increase in the complication rate. We think that the use of the ASGE grading system, which evaluates the complexity and difficulty of the ERCP procedure, in clinical practice will be beneficial especially for physicians with less experience in ERCP procedure.