Lise öğrencilerinde azim, yaşam amaçları ve başarı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationship among grit, life goals and success in high school students
- Tez No: 707625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Azim, yaşam amaçları, akademik başarı, Grit, goals of life, academic success
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin azimleri ve yaşam amaçlarının akademik başarı üzerinde yordayıcı bir etkisinin olup olmadığının belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021- 2022 eğitim öğretim yılında Erzurum ilinin merkez ilçelerindeki liselerde eğitim gören 781 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Kısa Azim Ölçeği”ve“Yaşam Amaçları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için SPSS programı kullanılarak; betimsel analizler, bağımsız örneklemler için t-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Azmin cinsiyete ve gelecek planına göre farklılaştığı ancak sınıf düzeyi ve lise türüne göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Yaşam amaçlarının da cinsiyete, sınıf düzeyine ve gelecek planına göre farklılaştığı ancak lise türüne göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Uygulanan korelasyon analizinde yaşam amaçları, azim ve akademik başarı arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Uygulanan aracılık analizinde yaşam amaçlarının azim aracılığıyla akademik başarının %18'ini yordadığı belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmada yaşam amaçlarının; cinsiyet, sınıf düzeyi ve gelecek planı açısından farklılaştığı, azmin ise; cinsiyet ve gelecek planı açısında farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca yaşam amaçları, azim ve akademik başarı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Yaşam amaçlarının azim aracılığıyla akademik başarıyı yordadığı da belirlenmiştir. Dolayısıyla lise öğrencilerinin akademik başarılarını arttırmaya yönelik uygulamalarda bu bulguların dikkate alınmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine whether the perseverance and life goals of high school students have a predictive effect on academic success Method: The correlational survey method was used in the research. The sample group consists of 781 students enrolled in high schools in the central districts of Erzurum province in the 2021- 2022 academic year.“Personal Information Form”,“Short Grit Scale”and“Life Goals Scale”were used as data collection tools in the study. Descriptive analyses, t-test for independent samples, one-way analysis of variance, Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were performed using the SPSS program to analyze the data obtained in the study. Findings: It was determined that grit differs according to gender and future plan, but does not differ according to grade level and type of high school. It has been determined that life goals also differ according to gender, grade level and future plan, but not according to the type of high school. In the applied correlation analysis, it was observed that there was a significant positive and low-level relationship between life goals, grits and academic success. In the applied mediation analysis, it was determined that life goals predict 18% of academic success through their grit. Result: In the study, it was determined that life goals differ in terms of gender, class level and future plan, and grit differs in terms of gender and future plan. In addition, it was found that there is a positive and significant relationship between life goals, grits and academic success. It has also been determined that life goals predict academic success through their grit. Therefore, it is thought that it will be useful to consider these findings in applications aimed at increasing the academic success of high school students.