Riskli gebelerde ruhsal sorunlar
Psychiatric problems in high risk pregnant
- Tez No: 70770
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yüksek riskli gebelik, psikopatoloji, SCL 90-R, depresyon, anksiyete, High risk pregnancy, psychopathology, SCL-90-R, depression, anxiety. VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
1.0ZET RİSKLİ GEBELERDE RUHSAL SORUNLAR Bu çalışma Yüksek Riskli Gebeliği olan hastaların yaşadıkları kaygı ve sıkıntının daha iyi anlaşılabilmesi, olayın organik yönü ile birlikte ruhsal boyutunun da değerlendirilebilmesi amacıyla yapıldı. Kontrol grubu olarak gebeliğinde herhangi bir risk bulunmayan gebeler alındı. Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran riskli gebe tanısı konmuş 46 hasta ve kontrol grubu olarak da yine aynı poliklinik tarafından izlenen, gebeliğinde sorun bulunmayan 53 kadın alındı. Hastalara Semptom Tarama Ölçeği (SCL 90-R), Speilberger Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) ve Beck Depresyon ölçeği verildi. Anksiyete ve depresyonun riskli gebe grubunda normal gebelerden daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca düşük gelire sahip olanlar, köy ya da ilçede yaşayanlar, çevre ve eş desteği olmayan ve gelecek beklentisi umutsuzluk olanlarda bu skorların daha yüksek olduğu belirlendi. Semptom tarama ölçeğinde riskli gebelerde -hepsi de patolojik olan- en yüksek skorlar sırasıyla; depresyon, anksiyete, somatizasyon, kişilerarası duyarlılık ve obsesif kompulsif alt ölçeklerinde saptandı. Bu durum yapılan benzer çalışmalarla uyumluydu. Psikotizm, paranoid düşünce, fobik anksiyete ve hostilite alt ölçekleri ortalaması ise her iki grupta da patolojik değildi. Ancak riskli gebelerde puanlar risksiz gebelerden daha yüksekti. Ayrıca kız çocuğu olup da erkek çocuk beklentisi olan riskli gebelerde kişilerarası duyarlılık, fobik anksiyete, hostilite, psikotizm ve Beck puanları normalin üzerindeydi. Bu beklentiye bebeği kaybetme riskinin eklenmesinin psikopatoloji skorlarını yükseltmiş olabileceği düşünüldü. Normal gebelerde de -riskli gebeler kadar olmasa bile- düşük gelire sahip olma, köy ya da ilçede yaşıyor olma ve çalışmayan annelerde Beck, Durumluk ve sürekli kaygı ölçeği ve somatizasyon alt ölçeği yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PSYCHIATRIC PROBLEMS IN HIGH RISK PREGNANT In this study, we aimed to understand depression and anxiety levels of high risk pregnants and assess the mental, medical aspects of these patients. Pregnant women who have normal pregnancy period without any risk were taken as a control group. We included 46 high risk pregnant women who applied to Obstetrics and Gynecology Inpatient Clinics of Çukurova University Medical Faculty. As a control group 53 women with normal pregnancy period were also included. All patients were given Symptom check list (SCL-90 R), State and Trait Anxiety Inventory (STA1 1-2) and Beck Depression Inventory. Anxiety and depression levels were found to be higher in high-risk pregnants than normal pregnants. Lower sociodemographic status, the ones living in rural areas, absence of support systems like spouse and parents and hopelessness are found to be determinants of high anxiety and depression scores. The sub-scales of depression, anxiety, somatization, obsessive compulsive, interpersonal sensitivity in SCL-90R were pathologic. These results were consistent with the studies in literature. Though other sub-scales -psychotism, paranoid thoughts, fobic anxiety and hostility- were not pathologic, they were higher than normal pregnants. High-risk pregnants with high expectations of a male child had interpersonal sensitivity, fobic anxiety, hostility, psychotism and Beck depression scores higher than normal. It is thought that this high psychopathology scores might be correlated with the addition of risk of losing the child to this expectation. In pregnants within non-risk group were found to be in a lower socio-economic level, living in rural areas. There were also significant increase in anxiety, depression, and somatization subscales in this group.