COVID-19 pandemi sürecinde yaşlı politikası ve yaşlılar üzerindeki etkileri: Ankara ili Keçiören örneği
The elderly policy during COVID-19 period and its effects on the elderly: Keçiören district of Ankara province as a sample
  1. Tez No: 708133
  2. Yazar: SÜLEYMAN TUNAHAN EVCİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAMBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Yaşlı, Yaşlı Politikası, Pandemic, The Elderly, Elderly Policy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Covid-19 virüsünün ortaya çıkması ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilanı ile birlikte tüm dünya sağlık alanında büyük bir problemle karşılaşmıştır. Covid-19 sağlık alanında ortaya çıkmasına karşın sosyal, kültürel, politik, ekonomik, eğitim, ulaşım gibi birçok alanda etkisini göstermiş ve hayatın olağan akışını etkilemiştir. Yaşlı bireyler ise Covid-19 virüsünün ölümcül etkisi bakımından dezavantajlı grup olarak öne çıkmıştır. Pandemi ile mücadele kapsamında otorite tarafından alınan kararlar sonucu yaşlılara yönelik uygulanan yaşlı politikalarının, yaşlılar üzerindeki etkileri hakkında araştırma bu konunun amacını oluşturmaktadır. Bu çalışmada pandemi politikalarından etkilenen yaşlı grup üzerinde derinlemesine inceleme yapılarak nitel araştırma metodu uygulanmıştır. Araştırmada pandemi sürecinde yaşlı politikası ve yaşlılar üzerinde etkilerinin anlaşılabilmesi amacı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veri toplanmış ve toplanan verilerin içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, Sosyopsikolojik Etki, Sokağa Çıkma Kısıtlaması, Evde Hayat, Sosyokültürel Etki, Dijital Entegrasyon, Ekonomik Etki, Kısıtlamalar ve Ayrımcılık ve Pandemiye Farklı Bakış başlıkları altında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the appearance of Covid-19 virus and the call of pandemic by World Health Organization, the world came across with a big problem. Although Covid-19 is a health problem, its effects have been felt in many fields such as social, cultural, political, financial, educational life as well as transportation. The elderly have been foregrounded as the disadvantageous group due to the deadly effect of Covid-19 virus. This study aims to study the effects of the policies applied to the elderly as a consequence of the decisions taken by the authority in the frame of the struggle against pandemic. With this study, a qualitative research method has been followed by a scrutinized analysis of the elderly group affected by the pandemic policies. In this study, with the purpose of understanding the elderly policy in the time of pandemic and its effects on the elderly, data have been collected via semi-structured interview document and content analysis has been done with the data in question. The collected data of the research have been presented under the titles of Socio-Political Effect, Lockdown, Life at Home, Socio-Cultural Effect, Digital Integration, Financial Effect, Inhibitions and Ageism and A Different Outlook on Pandemic.