Türkiye ve İzmir bölgesinde (TR31) ihracatın ithalata bağımlılığının gelişimi: Girdi-çıktı modeli ile bir analiz
Development of the dependency of export to import in Turkey and Izmir region (TR31): An input-output analysis
- Tez No: 708193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TUNALI ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracat, İthalat, İhracatın İthalata Bağımlılığı, Girdi-Çıktı Analizi, Export, Import, Dependence of Export on Import, Input-Output Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye 1980'li yıllardan itibaren küreselleşen dünyaya uyum sağlamak amacıyla ekonominin dışa açılmasına yönelik çeşitli politikalar uygulamıştır. Dolayısıyla hem Türkiye'de hem de İzmir'de ihracat artışı yaşanmış ancak ihracatın artmasıyla ihracatta ithal ara girdi kullanımı da artmaya başlamıştır. İhracatta önemli bir konumda olan Türkiye'nin ihracatında ithalata bağımlılık durumu son derece önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye ve İzmir Bölgesinde ihracatta ithalatın bağımlılığını incelemek ve girdi-çıktı modeli ile analizini gerçekleştirmektir. Bu bağlamda Türkiye için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan 2002 ve 2012 yıllarına ait girdi-çıktı tabloları, ithalat girdi-çıktı tabloları ve yurtiçi üretim girdi-çıktı tabloları kullanılmıştır. İzmir için ise İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından hazırlanan 2008 yılına ait İzmir'in girdi-çıktı tablosu ve ithalat girdi-çıktı tablosu kullanılmıştır. Sektör sayısı toplulaştırılmış ve 23 sektöre indirgenmiştir. İhracatta ithalata bağımlılığı ölçmek amacıyla ithalat ters matrisi yöntemi ve dikey uzmanlaşma yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s, Turkey has implemented various policies aimed at opening up the economy in order to adapt to the globalizing world. Therefore, there was an increase in exports both in Turkey and in İzmir, but with the increase in exports, the use of imported intermediate inputs in exports began to increase. The dependency on imports in exports of Turkey, which has an important position in exports, is extremely important. The aim of this study is to examine the dependency of imports in exports in Turkey and Izmir Region and to perform the analysis with the input-output model. In this context, input-output tables, import input-output tables and domestic production input-output tables for the years 2002 and 2012 prepared by the Turkish Statistical Institute (TUIK) were used. For İzmir, the input-output table and the import-inputoutput table of İzmir for the year 2008 prepared by İzmir Development Agency (İZKA) were used. The number of sectors has been aggregated and reduced to 23 sectors. Import inverse matrix method and vertical specialization method were used to measure import dependency in exports.