Erzincan ilinde devlet desteğiyle kurulan süt sığırcılığı işletmelerinin sorunları ve iyileştirme olanakları
Problems and improvement opportunities of dairy cattle facilities established with government support in Erzincan
  1. Tez No: 708210
  2. Yazar: GONCA KAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Types of barns, free stall barns, milking parlor and milk room, feed warehouses, fertilizer warehouses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışma; 2014–2020 yıllarında Erzincan ilinde kamu kuruluşlarının desteği ile kurulmuş, süt sığırcılığı işletmelerindeki ahırların ve yardımcı yapıların yapısal ve çevresel sorunlarını belirleyerek, iyileştirme olanaklarını ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Arazi çalışmaları, 2020–2021 yılları arasında haziran-eylül döneminde, 10 işletmede yürütülmüştür. Çalışmalarda işletmelere ilişkin bilgiler, tercih edilen ahır modelleri, yem depoları, gübre depoları, sağımhane ve süt odaları, özel bölmeler ve yapımında kullanılan malzemeler bakımından araştırılmıştır. İşletmelerin özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan form (EK 1) kullanılmıştır. Hazırlanan sorular yüz yüze görüşmeler yapılarak uygulanmış, yapılar kullanılan yapı malzemeleri ve boyutları bakımından incelenmiş, fotoğrafları alınmış, yapılan ölçüm, gözlem ve derlenen diğer bilgiler büro çalışmaları ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapı elemanlarının ısı geçirme katsayıları; duvarlarda 0,60–1,20 kcal/m² ºC h, kapılarda 0,40–0,65 kcal/m² ºC h, pencerelerde 1,10–3,59 kcal/m² ºC h, çatılarda da 0,30–0,55 kcal/m² ºC h arasındadır. Yapılan hesaplamalarda ahır içi sıcaklığı 7 ºC, 10 ºC, 15 ºC; bağıl nemi %70, dış hava sıcaklığı olarak yörenin en soğuk ayının ortalama düşük sıcaklığı olan -7 ºC ve bağıl nemi de meteoroloji kayıtlarından %75 alınmıştır. Ahır içi sıcaklığının 7 ºC olması durumunda ahırların tamamında, 10 ºC olması durumunda 7 ahırda sı dengesinin sağlanabildiği, 15 ºC olmasının istenmesi durumunda ise ahırların tamamında ısı dengesinin sağlanamadığı saptanmıştır. Sonuç: Bölgede yeni kurulacak işletmelerdeki barınakların, hayvan refahı ve çevre denetimi konusunda uzman kişiler tarafından kurulması sorunları azaltabilecekti
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was established in 2014-2020 with the support of public institutions in the province of Erzincan, and was carried out in order to identify the structural and environmental problems of the barns and auxiliary structures in dairy cattle enterprises and to reveal the improvement opportunities. Method: Field studies were carried out in 10 enterprises between the years of 2020-2021 in the period of June-September. In the studies, information about the enterprises was investigated in terms of preferred barn models, feed warehouses, fertilizer warehouses, milking parlors and milk rooms, special compartments and materials used in their construction. The form (Annex-1) prepared to determine the characteristics of the enterprises was used. The prepared questions were applied through face-to-face interviews, the buildings were examined in terms of the building materials used and their dimensions, the photographs were taken, the measurements, observations and other compiled information were evaluated by office studies. Findings: The main heat transfer coefficients of the structural elements vary between 0,60–1,20 kcal/m² ºC h on the walls, 0,40–0,65 kcal/m² ºC h on the doors, 1,10–3,59 kcal/m² ºC h on the windows, 0,30–0,55 kcal/m² ºC h on the roofs. In the calculations, the temperature inside the barn is 7 ºC, 10 ºC, 15 ºC; The relative humidity was taken as 70%, the average low temperature of the coldest month of the region as -7 ºC and the relative humidity as 75% from the meteorological records. It has been determined that if the temperature inside the barn is 7 ºC, in all the barns, if it is 10 ºC, in 7 barns, heat balance can be achieved, if it is desired to be 15 ºC, the heat balance cannot be achieved in all of the barns. Results: The establishment of shelters in newly established businesses in the region by experts in animal welfare and environmental control will reduce the problems.