Deneysel retrobulber hematomda optik sinir, koroid ve retinada ultrastrüktürel değişiklikler ve tedavide Desferrioksamin'in yeri
  1. Tez No: 70827
  2. Yazar: AYSEL PELİT ANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHANIM HACIYAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Optik nöropati, desferrioksamin, retrobulber hematom, demir, histopatolojik ve ultrastrüktürel değişiklikler, Optic neuropathy, desferrioxamine, retrobulber heamorrhage, iron, histopathologic and ultrastructural changes. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Amaç: Retrobulber hematomda kan yıkım elemanlarına bağlı gelişen optik sinir, koroid, retina değişikliklerini ve bu değişikliklere desferrioksaminin etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Deneysel çalışma için 10 tavşan alındı. Tavşanların 1 tanesi kontrol grubunu oluşturdu, diğerleri üç gruba ayrıldı. I. Grupta 3 tavşanda bilateral retrobulber hematom oluşturuldu. II. Grupta 3 tavşanda bilateral retrobulber hematom oluşturuldu ve sistemik desferrioksamin verildi. III. Grupta 3 tavşana sadece sistemik desferrioksamin verildi. 21 gün sonra tavşanların gözleri enüklee edildi. Optik sinirler ışık ve elektron mikroskobik olarak incelendi. Koroid ve retina ışık mikroskobisinde değerlendirildi. Bulgular: Optik sinirin ışık mikroskobisinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Elektron mikroskobik incelemede ise I. Grupta optik sinirde ultrastrüktürel değişiklikler tespit edildi, II. ve III. Grupta ise belirgin patolojik bulgu saptanmadı. I. Grupta koroid damarlarında hafif dilatasyon, retina ganglion hücrelerinde yer yer kayıp mevcuttu. II. ve III. Grupta ise retina ve koroidde belirgin patoloji saptanmadı. Orbital yağ dokuda I. Grupta bol miktarda, II. Grupta ise seyrek olarak demir pigmenti mevcuttu. Sonuç: Deneysel retrobulber hematomda sistemik desferrioksaminin, optik sinirdeki dejeneratif değişiklikleri önlemede etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ULTRASTRUCTURAL CHANGES IN THE OPTIC NERVE, CHOROID AND RETINA IN EXPERIMENTAL RETROBULBAR HEMATOMAS AND THE STATUS OF DESFEROXAMINE IN TREATMENT. Purpose: We evaluated of the changes in the optic nerve, retina and choroid due to the breakdown of blood elements and the effect of desferrioxamine on these changes. Materials and methods: The study group consisted of 10 rabbits. One rabbit was used as a control. In Group I, we performed bilateral retrobulber hematomas in 3 rabbits. In Group II, we performed bilateral retrobulber hematomas in 3 rabbits and administered systemic desferrioxamine. In Group III, only desferrioxamine was given systemically to 3 rabbits. All the rabbits underwent bilateral enucleation at the 21st day. The optic nerves were examined by light and electron microscopy. The choroid and retina evaluated by light microscopy. Findings: Light microscopic examination of the optic nerves didn't reveal significant difference among the groups. Ultrastructural changes were observed in Group I by electron microscopy. There were no distinct pathological findings in Group II and III. In Group I, there was a slight dilatation in the choroid vessels and scattered loss of retinal ganglion cells. There was no distinct pathology in retina and choroid in Group II and III. There was abundant iron pigment in the orbital fat tissue in Group I, but a few in that of Group II. Conclusion: We suggest that systemic desferrioxamine treatment is effective in preventing degenerative changes in experimental retrobulber hematoma.