Keratoplasti uygulanan hastalarda aköz humör interlökin-6 ve interlökin-8 düzeyleri
- Tez No: 70826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM YAĞMUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Penetrating keratoplasty, Vascularized cornea, Aqueous humor, İnterleukin-6, lnterleukin-8
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Penetran Keratoplasti uygulanan olguların ön kamara sıvılarında proenflamatuvar sitokinlerden İnterlökin-6 (IL-6) ve İnterlökin-8'in (IL-8) düzeyini belirlemek amacıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kornea Biriminde Eylül 1997-Mayıs 1998 tarihleri arasında penetran keratoplasti uygulanan, yaşları 18-81 (ortalama 49,5±20,73) arasındaki 32 olgunun 32 gözü, kontrol grubu olarak katarakt cerrahisi uygulanan yaşları 48-74 (ortalama 59,6+30,28) arasında olan 16 olgunun 16 gözünden peroperatif aköz humör örneği alındı. Aköz humör IL-6 ve IL-8 düzeyi mikroelisa yöntemi ile saptandı. İstatiksel araştırmalar Kruskall Wallis ve varyans korelasyon analiz testi kullanılarak yapıldı. Vaskülarize lökom ve regreft uygulanan olguların oluşturduğu yüksek risk grubuna ait aköz humör IL-6 ve IL-8 düzeyleri, keratokonus, büllöz keratopati ve lökom simpleks nedeni ile keratoplasti uygulanan düşük risk gruplarına göre yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AQUEOUS HUMOR INTERLEUKİN-6 and INTERLEUKİN-8 LEVELS İN PATİENTS WHO UNDERWENT PENETRATİNG KERATOPLASTY From September 1997 to May 1998, 32 patients who underwent penetrating keratoplasty in the opthalmology department of Çukurova University Hospital were evaluated in order to determine the level of proinflammatory cytokines lnterleukin-6 (IL- 6) and lnterleukin-8 (IL-8) in the aqueous humor. The mean age of the primary group was 49,5+20,73 (18-81) while the control group of 16 patients with cataract surgery was 59,6±30,28. (48-74). IL-6 and IL-8 levels of the aqueous humor were determined by microelisa method. We used Kruskal-Wallis and analysis of variance methods for the statistical analysis. Higher IL-6 and IL-8 level in aqueous humor of high risk patients was found when compared to low risk patients. Both high and low risk groups exhibit higher IL-6 and IL-8 level in aqueous humor than the control group. In conclusion, IL-6 and IL-8 are likely to be responsible for corneal pathologies in high risk patients as well as the graft rejection phenomenon after keratoplasty procedure in these cases.