Adhesiv flashfree ve konvansiyonel seramik braketlerin kopma dayanımı ve renklenme açısından karşılaştırılması: İnvitro çalışma
Comparison of adhesiv flashfree and conventional ceramic brackets in terms of shear strength and color stability: Invitro study
  1. Tez No: 708314
  2. Yazar: ŞEYDA CANBAZ ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN CAMCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma dayanımı, Profilometre, Spektrofotometre, Share strenght, Profilometer, Spectrophotometer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, termal yaşlanmanın ve 5 farklı sıvının Flash-Free, APC II ve konvansiyonel seramik braketlerin bağlanma dayanımı (BDD), renk stabilitesi ve slot yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntemler: Toplam 210 insan küçük azı dişi rastgele 3 gruba ayrıldıktan sonra grupların herbiri 7 alt gruba ayrıldı. Grup 1: işlem yapılmadı, grup 2: sadece termal döngü (TD), grup 3: TD+ 72 saat vişne suyuna daldırıldı, grup 4: TD+ 72 saat kahveye daldırıldı, grup 5: TD+ 72 saat kolaya daldırıldı, grup 6: TD+ 24 saat yapay mide asidine daldırıldı, grup 7: TD+ yapay tükürükte 72 saat daldırıldı. Bağlanma dayanımı değerleri üniversal test makinesi kullanılarak belirlendi. Renk stabilitesi, CIE Lab renk sistemine dayalı olarak çalışan bir Vita Easy Shade spektrofotometresi kullanılarak değerlendirildi. Braket slot tabanlarının pürüzlülüğünü ölçmek için bir 3B optik profilometre kullanıldı. ARI indeksi de bir ışık mikroskobu ile belirlendi. Bulgular: Termal yaşlanmanın herhangi bir değişken üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı görüldü. Her üç braket grubunda da kola, kahve, vişne suyu ve mide asidinin tümü, slot yüzeyinin pürüzlülüğünü önemli ölçüde artırdı. Bununla birlikte, bu sıvıların neden olduğu pürüzlülükte istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. En düşük BDD değeri (13.39 + 3.49 Mpa) mide asidi grubunda gözlendi. Ancak bu en düşük BDD değeri klinik olarak kabul edilebilir düzeydeydi. Gastrik asit ve kolanın en büyük renk değişikliğine neden olduğu gözlemlendi. Ayrıca maruz kalma süresi arttıkça renklenmenin arttığı ortaya çıktı. Sonuçlar: Termal yaşlanmanın renk değişiminde ve yüzey pürüzlülüğünde belirgin bir etkisi görülmemiştir. Farklı pH değerindeki sıvılar APC flash free, APC II ve konvansiyonel seramik braketlerde renk değişimine ve yüzey pürüzlülüğünün artmasına neden olmuştur. Üç grup arasında konvansiyonel seramik braketler en yüksek bağlanma dayanımı değerine sahip iken en düşük değer APC Flash-free braketlerde bulunmuştur. Her üç grupta da bağlanma dayanımı değeri, mide asidinde tutulduktan sonra bile klinik olarak kabul edilebilirdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of thermal aging and 5 different solutions on shear bond strength (SBS), color stability and slot surface roughness (SSR) of Flash-Free, APC II and conventional ceramic brackets. Methods: After a total of 210 human premolars were randomly divided into 3 groups, each group was divided into 7 subgroups. Group 1: no treatment, group 2: only thermal cycle (TC), group 3: TC+ dipped in cherry juice for 72 hours, group 4: TC+ 72 hours of immersion in coffee, group 5: 72 hours of cola TC+, group 6: TC+ immersion in artificial gastric acid for 24 hours, group 7: TC+ immersion in artificial saliva for 72 hours. Bond strength values were determined using a universal testing machine. Color stability was evaluated using a Vita Easy Shade spectrophotometer operating based on the CIE Lab color system. A 3D optical profilometer was used to measure the roughness of the bracket slot bases. The ARI index was also determined with a light microscope. Results: It was observed that thermal aging did not have a statistically significant effect on any variable. Coke, coffee, cherry juice, and stomach acid all significantly increased the roughness of the slot surface in all three bracket groups. However, there was no statistically significant difference in the roughness caused by these fluids. The lowest SBS value (13.39 + 3.49 Mpa) was observed in the stomach acid group. However, this lowest SBS value was at a clinically acceptable level. It was observed that gastric acid and cola caused the greatest color change. It also appeared that the discoloration increased as the exposure time increased. Conclusions: There was no significant effect of thermal aging on color change and surface roughness. Liquids with different pH values caused color change and increased surface roughness in APC flash free, APC II and conventional ceramic brackets. Among the three groups, conventional ceramic brackets had the highest bond strength value, while the lowest value was found in APC Flash-free brackets. The bond strength value in all three groups was clinically acceptable even after exposure of gastric acid.