Egonun savunma mekanizmaları ilebilinçli farkındalık ve mutlulukkorkusu arasındaki ilişki
  1. Tez No: 708316
  2. Yazar: GÜL TUĞÇE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. BİNGÜL HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma Mekanizmaları, Bilinçli Farkındalık, Mutluluk Korkusu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı kullanılan savunma mekanizmaları ile bilinçli öz farkındalık ve mutluluk korkusu arasında ki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini kartopu örnekleme yöntemi ile seçilmiş, yaşları 18- 64 arasında değişen, 420 (%51,2 kadın - %48,8 erkek) katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Kişisel Bilgi Formu, Savunma Biçimleri Testi Ölçeği, Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve Mutluluk Korkusu Ölçeğidir. Verilerin analizi SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi) programının 23.0 sürümü kullanılarak yapılmıştır. Kişisel Bilgi Formu'ndaki değişkenlerin dağılımları frekans analizi yapılarak belirlenmiş olup, uygulaması yapılan ölçekler ile aralarındaki ilişkinin belirlenmesi için bağımsız T-Testi analizi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi analizi yapılmıştır. Ölçeklerin birbiri arasında ki ilişkinin belirlenmesi için Pearson Korelasyon analizi ve ölçeklerin birbirini yordayıcı etkisinin belirlenmesi için Regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda olgun savunma mekanizmaları ile bilinçli farkındalık ve ilkel savunma mekanizmaları ile mutluluk korkusu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Aynı zamanda olgun savunma mekanizmaları ile mutluluk korkusu, ilkel savunma mekanizmaları ile bilinçli farkındalık arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmaya ait bir diğer bulgu, katılımcıların bilinçli farkındalığı ile mutluluk korkusu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiş olmasıdır. V
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between defense mechanisms, conscious mindfulness and fear of happiness. The sample of this study is consisted of 420 (51,2% female, 48,8% male) participants, aged between 18-64 who were selected by snowball sampling method. The data collection tools for this study were; Personal Data Form, Defense Style Questionnaire, Conscious Mindfulness Scale, Fear of Happiness Scale. SPSS version 23.0 (Statistical Package Program for Social Scienes) used for analysis of the obtained data. In order to detect the distribution of variables at Personal Data Form, frequency analysis was used. In order to assess the relationship in between applied scales, Independent T-Test Analysis, Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis were used. The relationship between aplied scales were tested by Pearson Correlation and to determine the predictive effects of applied scales Regression Analysis was used. The findings of the study showed that there is a positive and meaningful relationship between mature defense mechanisms and consious mindfulness. There is also positive meaningful relationship between immature defense mechanisms and fear of happiness. The results showed that there is a negative meaningful relationship between mature defense mechanisms and fear of happiness. There is also negative meaningful relationship between immature defense mechanisms and conscious mindfulness. Another finding according to this study showed that there is a negative meaningful relationship between consious mindfulness and fear of happiness. VII Keyword: Defense Mechanisms, Conscious Mindfulness, Fear Of Happiness