Yozgat Müzesi'ndeki dokumaların desen, renk, kompozisyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of pattern, color and composition properties ofweavings in Yozgat Museum
- Tez No: 708726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Yozgat, Müze, Kilim, Dokuma, Yozgat, Museum, Rug, Weaving
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi Yozgat halkı içinde dokuma, yaşamlarının önemli bir kısmında bulunmaktadır. Gerek Türkmenlerin gerekse yöre halkının dokumuş olduğu kilim, heybe ve yastık yüzleri genel olarak incelendiğinde yöreye has olan belli başlı motifler(yanışlar) dikkat çekmektedir. Yozgat'taki dokumalarda da karşımıza çıkan bu motifler yöre halkının yöresel isimlendirmeleri ile bilinmektedir. Gerek renk kullanımı gerekse kompozisyon düzeni olarak ele alındığında çevre şehirlerden etkilenme olduğu görülmektedir. Uzun bir dönem göç veren ve alan bir şehir olması sebebi ile yöreye birçok farklı yörenin kilimleri de ulaşmış olup, bunun yanı sıra diğer yörelerin dokumalarından bir etkilenmede söz konusudur. Ağırlıklı olarak kilim, yastık yüzü ve heybe dokumları dokunmuş olan Yozgat'ta halı dokumaları nadiren görülmektedir. Istar tezgâhı ise en çok kullanılmış olan dokuma tezgahıdır. Yöredeki dokumalardaağırlıklı olarak hayvancılıkla uğraşan halk, yetiştirdiği koyun ve keçiden elde ettiği yün ve tiftik keçisinin kılını kullanmış ve az sayıda da olsa hala kilim dokunmaktadır. Bununla birlikte ıstar, culhalık tezgâhına da rastlanmıştır. Yörede dokuma çeşitleri filiklitülü, halı, kilim, cicim-zili, çul, kolan, yastık yüzü, heybe şayak ve pamuklu bez dokuma olarak gözlemlenmiştir. Yozgat Müzesi envanterinde bulunan dokumlardan 12 adet kilim, 12 adet heybe ve 12 adet yastık yüzü kompozisyon özellikleri, renk, desen, ebatları tablo halinde verilmiş ve katalog haline getirilmiştir. Katalog haline getirilen kilimlerin kompozisyon özelliklerinden yola çıkarak yeni tasarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As in many parts of Anatolia, weaving is an important part of the lives of the people of Yozgat. When the rugs, saddlebags and pillow faces woven by both the Turkmen and the local people are examined in general, certain motifs (burnings) unique to the region draw attention. These motifs, which are also encountered in the weavings in Yozgat, are known by the local naming of the local people. Considering both the use of color and the composition order, it is seen that there is an influence from the surrounding cities. Due to the fact that it was a city that gave and received immigration for a long time, the rugs of many different regions have reached the region, and besides this, there is an influence from the weavings of other regions. Carpet weaving is rarely seen in Yozgat, where mainly rugs, pillow covers and saddlebags are woven. Istar loom is the most used weaving loom. In the weavings of the region, the people, who are mainly engaged in animal husbandry, used the wool obtained from the sheep and goats they raised and the hair of the angora goat, and they still weave rugs, albeit in small numbers. However, an ıstar and a culhalık loom were also found. Weaving types in the region were observed as filik-tülü, carpet, rug, cicim-zili, sackcloth, girth, pillow face, saddlebag serge and cotton cloth weaving. 12 rugs, 12 saddlebags and 12 pillow faces from the weavings in the inventory of Yozgat Museum are given in tables and catalogued. Based on the compositional characteristics of the cataloged rugs, new designs were made.