İyot refrakter tiroid karsinomunda refrakterliği belirleyen faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of factors determining refractory in iodine refractory thyroid carcinoma
  1. Tez No: 709164
  2. Yazar: ASLI ERTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ABİDİN SAYİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İyot Refrakter Tiroid Karsinomu, NIS (Sodyum İyot Simportu), SLC5A5, Iodine Refractory Thyroid Carcinoma, NIS (Sodium Iodine Symport), SLC5A5
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve amaç: İyot refrakterliğe neden olan sebeplerin tespit edilmesi ve iyot alımında sorumlu olan NIS (Sodyum İyot Simportu) de oluşabilecek bozuklukların iyot refrakterliği ile ilişkili olabileceği düşünülerek kliniğimize başvuran iyot refrakter tiroid karsinomu tanılı hastaların klinik ve patolojik özelliklerini ve SLC5A5 NIS membran proteinini kodlayan gen ekspresyonunu değerlendirmeyi amaçladık. Materyal-Metod: Bu çalışma, 01/01/2013-15/09/2021 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma polikliniğine başvuran iyot refrakter tiroid karsinom tanılı 32 hasta ve refrakter olmayan 51 hastanın biyokimyasal parametreleri, histopatolojik tipleri ve FDG-PET/BT, BT, MRG, USG görüntüleme bilgileri ve NIS protein SLC5A5 gen değerlendirilmesi incelendi. Bulgular: İyot refrakter tiroid karsinom grubundaki ortanca±SD yaş değeri 56,56 ± 15,22 iken kontrol grubunda 46,82 ± 12,43 idi ve hasta grubunun medyanı 55 (46,5 -70 ) iken kontrol grubunun ise medyanı 48 (38 -55) idi. Bazal Tg ortanca±SD değeri hasta grubunda 3588,11 ± 8975,48 iken kontrol grubunda 310,46 ± 1796,86 idi. Hasta grubunun medyan değeri 278 (65-724 ) iken 3,21 (0,66 -23,7) idi. Refrakter tiroid karsinomlu kemoterapi alan 13 hastanın ortalama yaşı 65,77 (standart sapma:12,58), kemoterapi almayan 19 hastanın ortalama yaşı 50,26 (standart sapma:13,80). Tedavi almayanların yaş ortalaması hasta grubundaki alanlara göre daha düşüktür. Tüm bu parametreler ve istatiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p55) ve postoperatif tiroglobulin düzeyi yüksekliği (278 ng/ml) etkilidir. Ayrıca iyot refrakter tiroid karsinomu olan hastalarda ileri yaş varlığı, kemoterapi gerekliliği ile ilşkilidir. Radyoaktif iyot refrakter tiroid karsinomunda benign dokulara göre SLC5A5 gen ekspresyonu artarken radyoaktif iyot duyarlılığı durumunda azlmıştır. SLC5A5 gen ekspresyonununda ortaya çıkan farklı yöndeki ekspresyon değişimleri RAI refrakter hastalığın patofizyolojik mekanizmasını daha iyi anlayabilmek için yol gösterici olabilir
Özet (Çeviri)
Introduction: Considering that iodine refractoriness may be related to disorders that may occur in the NIS (Sodium Iodine Symport) responsible for iodine intake, we aimed to evaluate the clinical and pathological characteristics of patients diagnosed with iodine refractory thyroid carcinoma admitted to our clinic and the gene expression encoding the SLC5A5 NIS membrane protein. Material-Method: In this study, 01/01/2013-15/09/2021 between dates University of Gaziantep, Department of Internal Medicine, Clinic of Endocrinology and Metabolism Department of Iodine refractory thyroid carcinoma and 32 patients with refractory non of 51 patients with biochemical parameters and histopathological types and FDG-PET/CT, CT, MRI, USG imaging evaluation of the NIS protein SLC5A5 gene was examined. Results: While the median±SD age in the iodine-refractory thyroid carcinoma group was 56.56 ± 15.22, it was 46.82 ± 12.43 in the control group and The median of the patient group was 55 (46.5 -70), while the median of the control group was 48 (38 -55). While the median±SD value of baseline Tg was 3588.11 ± 8975.48 in the patient group, it was 310.46 ± 1796.86 in the control group. The median value of the patient group was 278 (65-724 ), while it was 3.21 (0.66 -23.7). The mean age of 13 patients with refractory thyroid carcinoma who received chemotherapy was 65.77 (standard deviation: 12.58), The mean age of 19 patients who did not receive chemotherapy was 50.26 (standard deviation: 13.80). The mean age of those who did not receive treatment is lower than those in the patient group. All these parameters and statistically significant (p 55 years) and high post operative thyroglobulin level (278 ng/ml) are effective in the development of iodine refractoriness in patients with differentiated thyroid carcinoma. In addition, the presence of advanced age in patients with iodine-refractory thyroid carcinoma is associated with the need for chemotherapy. SLC5A5 gene expression was increased in radioactive iodine refractory thyroid carcinoma compared to benign tissues, but decreased in radioactive iodine sensitivity. Contrast expression changes in SLC5A5 gene expression may be a guide to better understand the pathophysiological mechanism of RAI refractory disease.