Sinema filmlerindeki heykellerin göstergebilimi açısından çözümlenmesi
Analysis of the sculptures in cinema films in terms of the indicator
  1. Tez No: 709253
  2. Yazar: MUHAMMED SEDAT ÖZAKALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FERRUH HAŞILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sculpture Art, Cinema, Semiotics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Geçmişten günümüze insanlık ve sanat dünyası için önemli bir yapı olan heykel, Güzel Sanatların geçmişi ve önemi bakımından, en eski sanat dallarından biridir. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve özellikle 20. yüzyılın ortalarında büyük ilgi uyandıran sinemanın oluşturduğu dünya, geçmişten günümüze 271.854 yapımla büyük bir kitleyi kendine çekmeyi başarmıştır. Sinema, 1895 yılından itibaren sürekli olarak yeniliklerle geliştirilmiş ve içinde bulunduğumuz yüzyılda tüm diğer sanatların birleşimi niteliğinde hem popüler hem de kapsamlı bir hala almıştır. Diğer birçok sanat alanlarında olduğu gibi heykeli de bünyesine katarak çok dikkat çekici hale gelmiştir. Ancak bu etkileşimi daha da kavranabilir ve anlaşılabilir hale getirebilmek deney ve gözlem ilişkisinde ele alabilmek için göstergebilimine ihtiyaç duymaktayız. Bu çalışmada, bir sanat disiplini olarak heykel sanatının üstdil biçiminde kurgulanması amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde ilk olarak heykel sanatının göstergebilimsel yöntemde inceleme nesnesi olabileceği ifade edilmekte, daha sonra heykel sanatı bu çerçevede incelenmektedir. Ardından heykel göstergelerinin biçim (gösteren) ve içerik (gösterilen) boyutlarındaki ilişkileri irdelenmekte, 'bildirişim' kavramından hareketle, heykel aracılığıyla insanlararası iletişimin nasıl gerçekleştiği saptanmaktadır. Son olarak da 'anlamlama' ve 'anlam' kavramları çerçevesinde Heykel Sanatı'nın Sinema'daki anlam yaratımının nasıl oluştuğu incelenmektedir. Eğer şekil zemin ilişkisinde irdeleyecek olursak; bir izleyici sadece oyuncuları değil arka planda ne olduğuyla da ilgilenmelidir. Anahtar kelime: Heykel sanatı, Sinema, Göstegebilimi
Özet (Çeviri)
It will be filled in later.Sculpture, which is an important structure for humanity and the art world from past to present, is one of the oldest art branches in terms of the history and importance of Fine Arts. Today, the advancement of technology and the world created by cinema, which aroused great interest especially in the middle of the 20th century, has managed to attract a large audience with 271,854 productions from the past to the present. Cinema has been continuously developed with innovations since 1895 and has become both popular and comprehensive in this century as a combination of all other arts. As in many other fields of art, it has become very remarkable by incorporating sculpture. However, we need semiotics to make this interaction more comprehensible and understandable and to handle it in the relationship between experiment and observation. In this study, it is aimed to construct the art of sculpture as an art discipline in the form of a metalanguage. Within the framework of this purpose, it is first stated that the art of sculpture can be the object of study in the semiotic method, and then the sculpture art is examined within this framework. Then, the relationships of the sculptural indicators in the dimensions of form (signifier) and content (shown) are examined, and based on the concept of“communication”, it is determined how interpersonal communication takes place through sculpture. Finally, within the framework of the concepts of“meaning”and“meaning”, how Sculpture Art's meaning creation in Cinema is examined. If we examine the figure ground relationship; a viewer should be interested not only in the actors but also in what is in the background.