Bodies in transfiguration: Ontological in-betweenness in the Weimar aesthetics
Dönüşüm halindeki bedenler: Weimar estetiğinde ontolojik olarak aradalık
  1. Tez No: 709302
  2. Yazar: DİDEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Philosophy, Fine Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Weimar Estetiği, Oluş, Beden, Eleştirel İnsan-Sonrası, Siborg, Weimar Aesthetics, Becoming, Body, Critical Posthumanism, The Cyborg
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve Görsel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez, eklektik felsefeyi benimseyerek Weimar estetiğinde bedensel dönüşüm sürecini inceler. Bu amaç doğrultusunda Max Ernst, Heinrich Hoerle, Raoul Hausmann, Hannah Höch, Otto Dix ve George Grosz'un sanat eserleri insan bedeninin liminal görselleştirilmesini ulusal beden'in felsefi, estetik ve politik rezonanslarını içeren üç ana motifte inceler. Ulusal beden kavramı özneyi içinde bulunduğu sosyal ve bireysel bedensel yapılarından sökmek amacıyla önemli bir yer teşkil etmektedir. Belirtilen sanatçıların ortak özellikleri ise estetik, politik ve sosyal alanlarda alternatif yapı arayışlarından kaynaklanır. Bu sanatçıların projelerinde yer alan sürekli başkalaşım halindeki bedenler, Gilles Deleuze ve Félix Guattari'nin oluş kavramı, Rosi Braidotti'nin eleştirel insan sonrası kuramı ve Donna Haraway'in siborg teorisi dahil olmak üzere disiplinler arası bir açıdan analizi mümkün kılar. Disiplinler arası metodoloji modernizmi deneyimleyen Weimar estetiğinin insan-makine ilişkilerini çeşitli biçimlerde keşfeden farklı sanatsal yöntemleri nasıl bünyesinde barındırdığını ve adapte ettiğini inceler.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the processes of bodily transformation in the Weimar aesthetics embarking on an eclectic philosophy. For this aim, it explores the artworks of Max Ernst, Heinrich Hoerle, Raoul Hausmann, Hannah Höch, Otto Dix, and George Grosz in terms of the liminal visualization of the human body in three central motifs that include the Volkskörper's (People's Body) philosophical, aesthetic, and political reflections. This term carries a crucial importance in this thesis to dismantle the subject from its social and individual body structures in which it exists. These artists' common traits arise from their searching for alternative forms in aesthetic, political, and social realms. The human bodies that are in constant change and transition in these artists' projects enable an analysis from an interdisciplinary angle, including Gilles Deleuze and Félix Guattari's ontology of becoming, Rosi Braidotti's critical posthumanism, and Donna Haraway's theory of the cyborg. This integrative methodology demonstrates how the Weimar aesthetics that experience modernism embodies and accommodates different artistic modalities that explore human-machine relationships in various forms.