İntrakranial cerrahide kullanılan anestezi yöntemlerinin immün-enflamatuar yanıt üzerine etkileri
  1. Tez No: 70943
  2. Yazar: NUSA TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ANIŞ ARIBOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Intracranial surgery, Immune response, Anesthetic agents, Cytokines, HLA-DR. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Postoperatif enfeksiyon kontrolünde organizmanın immun-enflamatuar yanıtı çok önemlidir. Bu nedenle cerrahi teknik kadar anestetik ajanların da immun yanıtı minimal etkilemesi istenir. Çalışmamızda, intrakranial cerrahi anestezisinde, total intravenöz anestezi (TİVA) ile inhalasyon anestezisi tekniklerinin immun-enflamatuar yantta etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesini amaçladık Etik kurul onayı alındıktan sonra, intrakranial cerrahi uygulanacak 30 hastada (ASA I- II) anestezi indüksiyonu; intravenöz fentanil (1.5 mikrogram/kg) ve propofol (2.5-3 mg/kg) ile sağlandı. Endotrakeal entübasyonun ardından 3 gruba ayrılan hastalarda anestezi; 1. Grupta (n=10) TİVA ile (4-5 mg/kg/dak. propofol ve 3 mikrogram/kg/dak fentanil), 2. Grupta (n=10) 0.5-1 MAC değerinde izofluran ile, 3. Grupta (n=10) 0.5-1 MAC değerinde sevofluran ile sürdürüldü. Anestezi indüksiyonundan 10 dakika önce (I. dönem), anestezi indüksiyonundan 1 saat sonra (II. dönem), postoperatif 3. saatte (III. dönem) ve postoperatif 3. günde (IV. dönem) serum TNF-alfa, İL- 1 -alfa, IL-6, IL-8 ve HLA-DR değerleri tespit edildi. TNF-alfa, İL- 1, IL-6 ve IL-8 düzeylerinde saptanan değişiklikler; gruplar arasında farklılık göstermedi (p>0.05). HLA-DR değerleri ise yalnızca postoperatif 3.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF NEUROSURGICAL ANESTHETIC METHODS ON IMMUNE RESPONSE Postoperative infection control is a major problem of all surgical operations. Because of this anesthetics are as important as surgical technique in an operation that affect the immune response. In this study we intended to evaluate the effects of total intravenous anesthesia (TIVA) and inhalational anesthetics on immune response of neurosurgical patients. As approved by ethics 30 ASA MI group patients that would undergo intracranial surgery were included in the study. Anesthesia was induced with iv fentanyl (1.5 microg/kg) and propofol (3mg/kg), in all patients. After endotracheal intubation patients were divided into three equal groups. Anesthesia was maintained in group 1 by TIVA (4-5 mg/kg/min propofol and 3 microgr/kg/min fentanyl infusion), in group 2 by MAC 0.5-1 isoflurane, in group 3 by MAC 0.5-1 sevoflurane. Plasma TNF-alfa, IL-1- alfa, IL-6, IL-8 and HLA-DR were detected 10 minutes before induction (I), 1 hour after induction (II), in 3rd hour (III) and in 3rd day postoperatively (IV) No significant difference was found in the levels of TNF-alfa, IL-l,IL-6 ve IL-8 in all groups, in different periods. In all groups in the 3rd postoperative day, HLA-DR levels increased. As a result we concluded that TIVA and isoflurane/sevoflurane anesthesia do not affect immune-inflamatory response significantly, one method is not superior to another in the basis of immune effect and all three of them may be used safely without taking notice of infection risk.