Geri Dön

Design of a soil texture analysis device based on ultrasound sensors and machine learning methods

Ultrases sensörleri ve makine öğrenmesi tabanlı toprak doku analiz cihazı tasarımı

  1. Tez No: 709436
  2. Yazar: EMRE KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT ORHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 106

Özet

Bu tezde, toprak bünyesindeki kum, silt ve kil minerallerinin oransal dağılımlarını bulmak için kullanılan geleneksel hidrometre metoduna alternatif olabilecek dijital bir toprak tekstür analiz sistemi tanıtılmıştır. Toprak bünyesini belirlemede kullanılan hidrometre, pipet vs. gibi geleneksel ve oturmuş yöntemler, tamamen mekanik olmaları, elle yapılmaları, uzman kontrolüne ve laboratuvara ihtiyaç duymaları gibi birçok dezavantaja sahiptir. Günümüz gelişen teknolojileri göz önünde bulundurulunca, bilgisayarlı bir tahminleme sisteminin tasarlanması kaçınılmaz olmuştur. 3B tasarlanmış ve yazdırılmış bir kap kullanılarak, makine öğrenmesi metodlarının da yardımıyla veriyi yorumlayarak tahminleme yapabilen bir cihaz ortaya konmuştur. Sistem, kapalı bir kap içerisine konmuş toprak-su karışımından geçirilen ses sinyallerinin şiddetinde meydana gelen değişimleri makine öğrenmesi metodları ile yorumlamaktadır. Toprak su karışımındaki kum, silt ve kil parçacıklarının farklı hızlarda çökelme özelliklerinden yararlanılarak elde edilen bu sinyallerdeki değişimler bilgisayarda kaydedilerek, bilgisayarlı tahminleme adımları uygulanmıştır. Makine öğrenmesi metodu olarak Destek Vektör Regresyonu ve Çok Katmanlı Algılayıcı mimarileri kullanılarak, eldeki örnek toprakların hidrometre sonuçlarına karşılık makine öğrenmesi metodlarının başarıları karşılaştırılmıştır. Standart hidrometre metodunda kabul edilen 10% hata payı da dikkate alındığında önerilen makine öğrenmesi destekli otomatize tekstür analizörünün kabul edilebilir sonuçlar ürettiği görülmüş. Böylece kapalı bir kap içerisine koyulan toprak-su karışımındaki kum, silt ve kil yüzdelerini makine öğrenmesi metodları ile tahminleyebilen, uzman denetiminden ve laboratuvar ortamından bağımsız, taşınabilir olma potansiyeli yüksek, daha az madde ile çalışabilen bilgisayarlı bir toprak tekstür analizörü detaylarıyla birlikte ortaya konmuştur.

Özet (Çeviri)

In this thesis, a digital soil texture analysis system is designed and introduced, which can be an alternative to the traditional hydrometer method used to find the proportional distributions of sand, silt and clay minerals in the soil. Traditional methods have many disadvantages such as being completely mechanical, needing expert control and laboratory. Considering today's advanced technologies and innovations, it has become inevitable to design a computerized forecasting system. The system has been redesigned using a 3D-printed container with ultrasound sensors. The system makes predictions by interpreting the changes in the intensity of the sound signals passed through the soil-water mixture placed in a closed container with machine learning methods. The changes in these signals, which are obtained by utilizing the sedimentation properties of sand, silt and clay particles in the soil-water mixture at different rates, were recorded on the computer, and computerized estimation steps were applied to the data. By using Support Vector Regression and Multi-Layer Perceptron architectures, the success of machine learning methods have been compared against traditional hydrometer results of the sample soils. Considering the 10% margin of error accepted in the standard hydrometer method, it has been seen that the proposed machine learning supported automated texture analyzer produced acceptable results. Thus, a computerized soil texture analyzer, which can predict the percentages of sand, silt and clay in the soil-water mixture in a closed container, using machine learning methods, is independent of expert supervision and laboratory environment, has a high portability, and can work with less material, has been presented in detail.

Benzer Tezler

  1. İzmir deniz bostanlısı arazi ve laboratuvar ve yükleme deneyleri gözönüne alınarak kazıkların taşıma gücü tayini

    The Determination of the bearing capacity of piles at Izmir Deniz bostanlısı considering the in-situ laboratory testing

    SEMİH YENİŞAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1992

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. REMZİ ÜLKER

  2. Yapı malzemelerinin güneş enerjisi karşısındaki termodinamik davranışı

    The Thermodynamic behaviour of building materials subjected to solar energy

    ŞÜKRAN DİLMAÇ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1989

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. M. SÜHEYL AKMAN

  3. A geospatial planning and management system for Somalia's local water resources (Shabelle River Hiiran Region)

    Somali yerel su kaynaklari için konum temelli bir planlama ve yönetim sistemi (Shabelle Nehri Hiiran Bölgesi)

    ABDIRAHMAN AHMED OMAR

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Çevre Mühendisliğiİzmir Katip Çelebi Üniversitesi

    Kentsel Dönüşüm Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZŞEN ÇORUMLUOĞLU

  4. Hümik asit uygulamalarının arpa bitkisinde (Hordeum vulgare L.) verim, verim öğeleri ve aminoasit bileşimi üzerine etkisi

    The effect of humic acid applications on production, production elements and amino acid component of barley plant (Hordeum vulgare L.)

    ZÜBEYDE ÇAĞLAROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    ZiraatAtatürk Üniversitesi

    Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. METİN TURAN

  5. Türk çini sanatında Sıtkı Usta'nın (Olçar) yeri gelenekselden moderne özgün tasarımları ve çözümlemeleri

    Başlık çevirisi yok

    HİKMET KÜBRA OLÇAR ERDEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Güzel SanatlarKocaeli Üniversitesi

    İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İSMAİL KESKİN