Kolon kanseri hastalarında lokal lenf nodunda T hücre popülasyonunun evreye göre karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of T cell population in local LYMPH node in colon cancer patients by stage
  1. Tez No: 709640
  2. Yazar: DERYA KIVRAK SALİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİ KÖKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, T-hücre immun yanıt, colon cancer, T-cell immune response
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof.Dr. Tuncer KARPUZOĞLU Organ Nakli Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Birinci amacımız, Kolon kanseri hastalarında T lenfosit infiltrasyon oranı ve tümörü drene eden lenf nodundaki T hücre alt gruplarının karşılaştırmalı analizini yapmaktı. İkinci amacımız ise, belirlediğimiz T hücre alt grupların oranlarının evre, KRAS mutasyonu, MSI durumu ve diğer prognostik faktörlere göre ilişkisini tanımlamaktı. Yöntem: Antalya Eğitim Araştırma Hastanesinde kolon kanseri operasyonu yapılan hastaların primer tümörü drene eden lenf nodundan izole edilen mononükleer hücreler sıvı nitrojende donduruldu. Örnek toplama işlemi sonrasında hücreler çözdürülerek naive T hücreler, CTL, Th1, Th2, TREG, γδ T hücreleri, Th17, hafıza hücreleri alt grupların rölatif oranları ve CTLA4, PD1, CCR4 ekspresyon oranları flow sitometrik immün fenotiplendirme ile belirlendi. Bulgular: Çalışmaya 36 hasta (%41 kadın, %59 erkek) dahil edildi. Çalışma popülasyonunun yaş ortalaması 63,14±11,94 izlendi. 13 hasta erken evre, 13 hasta bölgesinde ilerlemiş hastalık ve 10 hasta metastatik evrede izlendi. KRAS mutasyon oranı %22 izlenmiştir. Evre progresyonunda Th1 ve Th2 hücre oranlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Artan evre ile Th17 ekspresyonunun korele bir şekilde arttığı belirlenmiştir. MSI-H alt grupta immün baskılayıcı Th2 oranı azalırken TREG oranlarının anlamlı şekilde arttığı belirlenmiştir. Evreye göre γδ T, Th, CTL, TREG, hafıza ve naive T hücrelerinde fark izlenmediği gibi MSI, KRAS mutasyonu gibi moleküler değişikliklere göre γδ T, Th, CTL, naive T ve hafıza hücrelerinin oranında da farklılık izlenmemiştir. Sonuç: Th17 hücre ve inhibitör reseptor PD1 düzeylerinin evre ile paralel artışı, invazyon durumu ve evreyi belirlemede, baskılayıcı immün unsurların efektör hücrelere göre daha etkin rol oynayabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Primary aim was to make a comparative analysis of T lymphocyte infiltration rate and T cell subset ratios in the tumor-draining lymph nodes in colon cancer patients. Secondary aim was to determine the relationship between frequencies of T cell subgroups and stage, KRAS mutation, MSI status and other prognostic factors. Method: Mononuclear cells isolated from the primary tumor-draining lymph nodes of patients who underwent colon cancer surgery in Antalya Education and Research Hospital were stored in liquid nitrogen. At the end of recruitment, cells were thawed and relative ratios of naive T cells, CTL, Th1, Th2, TREG, γδ T cells, Th17, memory cells, and CTLA4, PD1, CCR4 expression rates were calculated by flow cytometric immune phenotyping. Results: Thirty-six patients (%41 female, %59 male) were included in the study. The mean age of the study population was 63.14±11.94 years. Thirteen patients had early stage, 13 patients had locally advanced disease, and 10 patients were in metastatic stage. KRAS mutation rate was 22%. No significant difference was observed in Th1 and Th2 cell ratios according to stage. Th17 cells were increased in correlation with increasing stage. While the immunosuppressive Th2 ratio decreased in the MSI-H subgroup, the TREG ratios increased significantly. No difference was observed in γδ T, Th, CTL, TREG, naive T cells and memory T cells according to the stage, and there was no difference in the ratio of γδ T, Th, CTL, naive T and memory T cells according to molecular changes such as MSI and KRAS mutation. Conclusion: The increase in Th17 cells and immune inhibitory receptor PD1 levels with stage suggests that cells and molecules that suppress the immune response rather than effector cells play a more effective role in determining the invasion status and stage.