Spor Bilimleri Eğitimi alan Üniversite öğrencilerinin spor branşlarına göre duyu profillerinin incelenmesi Giresun üniversitesi ve Ordu üniversitesi örneklemi
Investigation of the sensory profiles of sports sciences education of university students according to sports branchesGi̇resun University and Ordu University sample
  1. Tez No: 709803
  2. Yazar: DUYGU SOYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYTULLAH DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sportif Branş, Duyu Profili, Duyu Bütünleme, Spor Bilimleri Öğrencileri, Sports Branch, Sensory Profile, Sensory Integration, Sports Sciences Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu araştırmada, spor bilimleri lisans eğitimi alan üniversite öğrencilerinin duyu profilleri ve bu profillerin ''cinsiyet ve spor branşı'' değişkenleri açısından farklılıkları incelendi. Gereç ve Yöntem: Araştırma grubunu, 2020-2021 öğrenim yılı Giresun Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi' nde spor bilimleri eğitimi alan amaçlı örnekleme yöntemine göre seçilen, 18-25 yaş arasındaki 90 gönüllü lisans öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacının hazırlamış olduğu“Kişisel Bilgiler Formu”ve Aydın(2015) tarafından Türkçe uyarlamasının geçerlilik/güvenilirlik çalışması yapılan Adölesan/Yetişkin Duyu Profili Anketi kullanılmıştır. Ölçeğin alt boyutlarına ait ortalamalar ve standartı sapmalar verildi, ölçek ile alt boyutları için ise Cronbach-Alfa değerlerine bakıldı. Ayrıca ölçek ile alt boyutları için normallik varsayımları incelendi. Cinsiyet ve spor branşlarına göre duyu profili analizinde Crosstabs(çapraz tablo analizi), spor branşları ile ölçek alt boyutları analizinde ANOVA F Testi, spor branşları ve duyu profili çeyrekleri analizinde ise kikare testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada elde edilen verilere göre öğrencilerin ''cinsiyet ve spor branşları'' değişkenleri açısından bireysel duyu profililerinin tipik(çoğu insan gibi) olduğu sonucuna ulaşılmıştır(P>0,05).“Cinsiyet”değişkeninde verilen cevapların“Duyusal Hassasiyet, Duyusal Kaçınma, Düşük Kayıt ve Duyusal Arayıcı”alt boyutlarına ilişkin puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır(P>0,05). Öğrencilerin“Spor Branşı”değişkeninde verdikleri cevapların bahsedilen alt boyutlar ile toplam ölçeğe ait puan ortalamaları arasında ise anlamlı bir farklılık görülmemiştir(P>0,05). Sonuç: Araştırmada elde edilen sonuçlara bakıldığında savunma sporları ve takım sporları yapan öğrenciler değerlendirilen değişkenler açısından ''tipik'' yani çoğu insana benzer profildedir. Atletizm ve branşları ve su sporları kategorilerinde lisanslı olan öğrencilerin ise bazı değişkenlerdeki cevapları çoğu insandan farklı olarak görülmüştür. Araştırmada ele alınan ''günlük yaşam aktiviteleri, tat alma işlemi, hareketsel işlem, görme işlemi, dokunma işlemi ve işitsel işlem cevaplarında yapılan spor türüne göre olan değerlendirmede değişkenler arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır ancak işitsel işlemde su sporları ile uğraşan bireylerin puan ortalamasının diğer gruplara göre belirgin bir şekilde fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the sensory profiles of university students receiving undergraduate education in sports sciences and the differences of these profiles in terms of“gender and sports branch”variables were examined. Material and Method: The research group consisted of 90 volunteer undergraduate students between the ages of 18-25, selected according to the purposive sampling method, studying sports sciences at Giresun University and Ordu University in the 2020-2021 academic year. The“Personal Information Form”prepared by the researcher and the Adolescent/Adult Sensory Profile Questionnaire whose Turkish adaptation was conducted by Aydın (2015) for validity/reliability were used to collect the research data. The means and standard deviations of the sub-dimensions of the scale were given, and the Cronbach-Alpha values for the scale and its sub-dimensions were checked. In addition, normality assumptions for the scale and its sub-dimensions were examined. Crosstabs were used in the analysis of sensory profile according to gender and sports branches, ANOVA F Test was used in the analysis of sports branches and scale sub-dimensions, and the chi-square test was used in the analysis of sports branches and sensory profile quadrants. Results: According to the data obtained in the study, it was concluded that the individual sensory profiles of the students are typical (like most people) in terms of“gender and sports branches”variables (P>0.05). No significant correlation was found between the mean scores of the answers given in the“Gender”variable for the“Sensory Sensitivity, Sensory Avoidance, Low Enrollment, and Sensory Seeker”sub-dimensions (P>0.05). There was no significant difference between the answers given by the students in the“Sports Branch”variable and the mean scores of the mentioned sub-dimensions and the total scale(P>0.05). Conclusion: When we look at the results obtained in the research, the students who are engaged in martial arts and team sports have a“typical”profile, that is, similar to most people, in terms of the variables they are asked to evaluate. The answers of the students who are licensed in athletics and water sports on some variables were seen to be different from most people. There was no significant difference between the variables in the evaluation made according to the type of sport in the activities of daily living, taste processing, motion processing, visual processing, touch processing and auditory processing responses, but in the auditory process, the average score of the individuals engaged in water sports differed from appears to be significantly higher than the other groups.