Hastanelerde çalışan hemşirelerin atalet durumlarının kaçırılmış hemşirelik bakımı ile ilişkisi
The relationship between inertia status of nurses' employees in hospitals and missed nursing care
- Tez No: 709837
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Atalet, bilgi ataleti, karşılanamayan hemşirelik bakımı, bakım, hastane, Inertia, information inertia, missed nursing care, care, hospital
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, hastanelerde çalışan hemşirelerin atalet düzeyini, karşılanamayan hemşirelik bakım düzeyini ve nedenlerini ve aralarındaki ilişkiyi göstermek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Diyarbakır il merkezinde bulunan bir devlet üniversitesi hastanesi, bir eğitim araştırma hastanesi ve bir özel hastanede çalışan hemşireler (N:1694), örneklemini ise oransal tabakalı örneklem yöntemi ile belirlenen 413 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri,“Tanıtıcı Bilgi Formu, Atalet Ölçeği ve Karşılanamayan Bakım Ölçeği”ile Mart 2020-Kasım 2020 tarihleri arasında toplandı. Verilerin analizinde, normallik testleri, güvenirlik analizleri, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, karşılaştırma ve korelasyon analizleri kullanıldı. Bu çalışmada hemşirelerin ataletleri orta düzeyde, karşılanamayan hemşirelik bakım gereksinimleri ve karşılanamayan hemşirelik bakım hizmetleri nedenleri orta düzeyin üzerinde bulundu. Hemşirelerin atalet puan ortalamaları ile cinsiyet, çalışma süresi ve meslekle ilgili bilimsel yayın izleme arasında, karşılanamayan hemşirelik bakım gereksinimleri puan ortalaması ile yaş, çalışılan kurum ve çalışma süresi arasında, karşılanmayan hemşirelik bakım hizmetlerinin nedenleri puan ortalaması ile yaş, eğitim durumu, çalışılan kurum, çalışma süresi ve meslekle ilgili bilimsel yayın takip etme arasında, nedenlerin alt boyutları ile yaş, eğitim düzeyi,çalışılan kurum, çalışma süresi ve meslekle ilgili bilimsel yayın takip etme arasında anlamlı farklılık bulundu. Atalet ile alt boyutları arasında pozitif yönde, karşılanmayan hemşirelik bakım gereksinimleri ile karşılanamayan hemşirelik bakım hizmetlerinin nedenleri ve alt boyutları arasında negatif yönde, karşılanamayan hemşirelik bakım hizmetlerinin nedenleri ile alt boyutları arasında pozitif yönde ilişki saptandı. Atalet ile karşılanamayan hemşirelik bakım gereksimleri ve nedenleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Bu çalışmada hemşirelerin atalet durumları ile karşılanamayan hemşirelik bakımı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamasına karşın atalet düzeylerinin orta düzeyde bulunması ve karşılanamayan bakım miktarının ortanın üzerinde olması hemşirelik hizmetleri ve özellikle hemşirelik bakımının kalitesi ve hasta çıktıları açısından bir sorun oluşturabilir. Bu doğrultuda özellikle yönetici hemşireler başta olmak üzere ilgililer tarafından, hemşirelerde atalet gelişmemesine ve karşılanamayan hemşirelik bakımına neden olan faktörlerle ilgili gerekli girişimlerde bulunulması ve düzenlemelerin yapılması yönünde önerilerde bulunuldu
Özet (Çeviri)
Uyurdağ, N. (2021). The Relationship between Inertia Status of Nurses' Employees in Hospitals and Missed Nursing Care. Istanbul University-Cerrahpaşa Graduate Education Institute, Department of Management in Nursing. Doctoral Thesis. Istanbul. This research was carried out in a descriptive and correlational design in order to show the inertia level of nurses working in hospitals, the level of missed nursing care and its reasons, and the relationship between them. The population of the study consisted of nurses working in a state university hospital, a training and research hospital and a private hospital located in the city center of Diyarbakır (N:1694), and the sample consisted of 413 nurses determined by the proportional stratified sampling method. The data of the study were collected with the Introductory Information Form, Inertia Scale and Missed Care Scale between March 2020 and November 2020. Normality tests, reliability analyzes, descriptive statistical methods, comparison and correlation analyzes were used in the analysis of the data. In this study, nurses' inertia was found to be moderate, and the reasons for missed nursing care needs and missed nursing care services were found to be above moderate. A significant difference was found between the mean score of inertia of nurses and gender, working time and watching scientific publications related to the profession, the mean score of missed nursing care needs and age, institution and working time, the mean of reasons for missed nursing care services with the age, education level, institution, between the duration of study and following scientific publications related to the profession, and between the sub-dimensions of the reasons and age, education level, institution, working time and following scientific publications related to the profession. There was a positive relationship between inertia and its sub-dimensions, a negative relationship between missed nursing care needs and the reasons and sub-dimensions of missed nursing care services, and a positive relationship between the causes of missed nursing care services and its sub-dimensions. There was no significant relationship between missed nursing care needs and reasons that could not be met by inertia. In this study, although there was no significant relationship between nurses' inertia and missed nursing care, moderate levels of inertia and the amount of missed nursing care that could not be met may pose a problem in terms of nursing services and especially the quality of nursing care and patient outcomes. In this direction, suggestions were made by the relevant people, especially the executive nurses, to take the necessary initiatives and make arrangements regarding the factors that cause nurses to develop inertia and missed nursing care.