Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin yakma ve buhar ünite sistemlerinin bazı bölümlerinde risk değerlendirmesi
Risk assessment in some sections of combustion and steam unit systems of Afşin-Elbistan B Thermal Power Plant
  1. Tez No: 709836
  2. Yazar: GÜLŞAH ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Termik Santral, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Kazan Bölümü, Tehlike Kaynağı, Risk, Risk Değerlendirmesi, Thermal Power Plant, Occupational Health and Safety, Boiler Section, Source of Hazard, Risk, Risk Assessment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin kazan bölümünün iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle kazan bölümündeki tehlike kaynakları belirlenmiştir. Daha sonra, bu tehlike kaynaklarının neden olabileceği risklerin belirlenmesi için risk değerlendirmesi yapılmıştır. Risk değerlendirmesinde risk değerlendirme karar matrisi yöntemlerinden biri olan L Tipi Matris yöntemi kullanılmıştır. Söz konusu santralin kazan bölümünde toplam 26 farklı tehlike kaynağı belirlenmiştir. Bunlardan 14 tanesinin kabul edilemez risk seviyesinde, 12 tanesinin ise orta seviye risk grubunda yer aldığı tespit edilmiştir. Risk derecelerinin yüksek seviyelerde olduğu gözlemlenmiştir. Kabul edilemez risk ve orta seviye risk grubunda yer alan derecelerin kabul edilebilir risk seviyesine düşürülmesi için alınması gereken önlemler ve yapılması gereken çalışmalar risk değerlendirmesi sonucunda belirlenmiştir. Yapılan risk değerlendirmesi sonucunda, düşme, çarpma, yanma, yaralanma ve zehirlenme gibi risklerin olduğu belirlenmiştir. Risk değerlendirmesi sonucunda elde edilen risk skorlarına göre, bu risklerin yaralanma, meslek hastalığı ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlara neden olabileceği gözlemlenmiştir. Alınması gereken önlemler ise, özellikle çalışılan alana uygun kişisel koruyucu donanımların kullanılması, ekipman kontrolleri ve bakımların düzenli olarak yapılması, çalışılan alan etrafında gerekli güvenlik önlemlerin alınması, gürültü ve aydınlatma seviyelerinin standartlarda belirtilen değerlere uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the boiler section of Afşin-Elbistan B Thermal Power Plant was evaluated in terms of occupational health and safety. In this context, first of all, the sources of danger in the boiler section were determined. Then, a risk assessment was carried out to determine the risks that these sources of danger may cause. L Type Matrix method, which is one of the risk assessment decision matrix methods, was used in risk assessment. A total of 26 different sources of danger were identified in the boiler section of the mentioned power plant. It was determined that 14 of them were at the unacceptable risk level and 12 of them were in the medium risk group. It has been observed that the risk levels are at high levels. The measures to be taken and the work to be done in order to reduce the degrees in the unacceptable risk and medium risk groups to the acceptable risk level were determined as a result of the risk assessment. As a result of the risk assessment, it was determined that there are risks such as falling, hitting, burning, injury and poisoning. According to the risk scores obtained as a result of the risk assessment, it has been observed that these risks may cause undesirable consequences such as injury, occupational disease and death. The precautions to be taken are the use of personal protective equipment suitable for the working area, regular equipment checks and maintenance, taking the necessary safety precautions around the working area, and bringing the noise and lighting levels to the values specified in the standards.