Robert Adası'nda (Antarktika Yarımadası) yayılış gösteren bazı likenleşmiş mantar türleri üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on some lichenized fungus species distributed on Robert's Island (Antarctic Peninsula)
  1. Tez No: 710101
  2. Yazar: SEMA SEDA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖKHAN HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antarktika Yarımadası, Robert Adası, Liken, Likenleşmiş Mantar, Antarctica Peninsula, Robert Island, Lichen, Lichenized Fungi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada; Robert Adası'nda (Antarktika Yarımadası) yayılış gösteren bazı likenleşmiş mantar türleri üzerine taksonomik araştırmalar yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada türlerin anatomik, morfolojik özellikleri incelenerek ITS gen bölgelerinin moleküler analizi yapılmıştır. Moleküler markırlar olarak tüm örnekler için ITS primerleri kullanılmıştır ve sekanslar için filogenetik analizi yapılan örnekler ile gen bankasından elde edilen örnekler kullanılmıştır. Örnekler arasındaki filogenetik ilişki ve evrimsel ağaçlar için Maximum Likelihood metodu kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda teşhis edilen likenleşmiş mantar türleri şu şekildedir: Austrolecia antarctica, Lecanora polytropa, Lecidea lapicida, Placopsis antarctica, Rhizocarpon geminatum, Rhizocarpon geographicum, Rhizocarpon polycarpum, Sphaerophorus globosus, Umbilicaria antarctica, Usnea antarctica ve Xanthoria borealis.
Özet (Çeviri)
In this study; it is aimed to carry out taxonomic research on some lichenized fungi species from Robert Island (Antarctic Peninsula). In the study, the anatomical and morphological features of the species were examined and moleculer analysis of ITS gene regions was perfomed. ITS primers were used for all samples as molecular markers and datas obtained from specimens and datas from gene bank were used for phylogenetic analysis. The Maximum Likelihood method was used for the phylogenetic relationship and evolutionary trees among the samples. The lichenized fungi species identified as a result of the study are as follows: Austrolecia antarctica, Lecanora polytropa, Lecidea lapicida, Placopsis antarctica, Rhizocarpon geminatum, Rhizocarpon geographicum, Rhizocarpon polycarpum, Sphaerophorus globosus, Umbilicaria antarctica, Usnea antarctica and Xanthoria borealis.