Development of IMI herbicide resistant black cumin (Nigella sativa L) genotypes
IMI grubu herbiside dayanıklı çörekotu (Nigella sativa L.) genotipi geliştirme
  1. Tez No: 710330
  2. Yazar: IBRAHIM RAMZI HADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çörekotu, dayanıklılık, IMI herbisit, in vitro kültürü, Black cumin, IMI herbicide, in-vitro culture, Nigella sativa, resistant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yabancı ot türleri, etkili rekabet, çoğalma ve yayılma mekanizmaları nedeniyle çörek otu (Nigella sativa L.) yetiştiriciliği için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Yabancı ot kontrol önlemleri, çörekotu yetiştiricileri tarafından genellikle uygulanmamaktadır. Bu nedenle çörekotu ekim alanlarında yabancı ot rekabetinden dolayı verim azalışı kaçınılmazdır. İmidazolinon (IMI) grubu herbisitlere dayanıklı çörekotu çeşitleri, çörekotu tarlalarında hakim olan yabancı ot türlerini yok etmek veya kontrol etmek için alternatif ve etkili bir yol sunar. IMI grubu herbisitler olarak bilinen imazapir, imazapik, imazethapir, imazamox, imazametabenz ve imazaquin, asetolaktat sentaz (ALS) enzimini inhibe ederek geniş ve dar yapraklı yabancı otların kontrolünün yanı sıra kültür bitkisine yakın akraba yabancı otları da başarılı bir şekilde kontrol ederler. Dayanıklı/toleranslı çörekotu çeşitleri IMI grubu herbisitlerin çıkış sonrası uygulanmasına olanak sağlayarak, çörekotu tarlalarında yabancı ot kontrol uygulamalarındaki sınırlamaları ortadan kaldırabilir. IMI grubu herbisitlere dayanıklı çörekotu genotiplerini geliştirmek için kotiledon ve hipokotil eksplantları 2,4-D ve kinetin içeren MS ortamında kültüre alınmıştır. Kallus oluşumu için 2,4-D ve kinetin kombinasyonları en uygun hormon kombinasyonu olmuştur. Oluşan kallus dokularına 0.25, 0.50, 1.00, 2.00 ve 4.00 uM dozunda imazamox uygulaması yapılmıştır. Uygulamalar sonucunda IMI grubu herbisite dayanıklı kalluslar, kotiledon ve hipokotil eksplantlarından elde edilmiş, ancak kallus dokusunun hiçbirinden rejenerat bitki elde edilememiştir. IMI grubu herbisit uygulanmış çörekotu kallus dokularından rejenerant bitki elde etmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Weed species are a great threat to black cumin (Nigella sativa L.) cultivation due to their effective competition, reproductive and dispersal mechanisms. Weed control measures are not often practiced by black cumin growers. Therefore, seed yield reduction due to weed competition is inevitable in the black cumin production areas. Imidazolinone (IMI) resistant black cumin cultivars offer an alternative and an effective way to control the dominating weed species in the black cumin fields. IMI herbicides, which include imazapyr, imazapic, imazethapyr, imazamox, imazamethabenz and imazaquin, successfully control a broad spectrum of grass and broadleaf weeds as well as weeds that are closely related to the crop by inhibiting the acetolactate synthase (ALS) enzyme. Post emergence application of IMI herbicide in resistant/tolerant black cumin cultivars can successfully expand limited options for weed control practices in black cumin fields. To develop IMI tolerant black cumin genotype, cotyledon and hypocotyl explants were in vitro cultured on 2,4-D and kinetin containing MS medium. A combination of 2,4-D and kinetin was found suitable for callus induction. The induced callus tissues were treated with 0.25, 0.50, 1.00, 2.00 and 4.00 µM imazamox. IMI herbicide resistant callus was obtained from the cotyledon and hypocotyl explants, however, none of the callus tissue developed into plantlet. Further studies are needed to obtain plant regeneration from the IMI treated black cumin callus tissues.