Day-length responses determination of onion germplasm in the Yalova gene pool during bulbing period
Yalova gen havuzundaki soğan genetik materyalinin baş oluşturma evresinde gün uzunluğuna tepkilerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 710355
  2. Yazar: REYHAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE NESLİHAN ÖZTÜRK GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Allium cepa L, Soğan Baş Oluşumu, Gen Havuzu, Gün Uzunluğu (Fotoperiyodizm), Allium cepa L, Onion Bulb Formation, Gene Pool, Day Length (Photoperiodism)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Soğan (Allium cepa L.), Dünya'da ve Türkiye'de yetiştiriciliği yapılan ve bizler için de oldukça önemli bir bitkidir. Yetiştiriciliği farklı yöntemlerle yapılabilir. Bu yöntemlerden ilki, soğan tohumunun doğrudan ekimiyle yapılandır. Bu yöntem en ekonomik yöntemdir. Bir diğer yöntem, arpacıkla (kıska) yapılan yetiştiriciliktir. Bu yöntem taze soğan yetiştiriciliğinde tercih edilir. Son yöntem ise, fide kullanılarak yapılan yetiştiriciliktir. Bu yöntem de baş soğan üretiminde tercih edilir. Soğanda baş oluşumunu etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar sıcaklık, ışığın yoğunluğu ve kalitesi, bitkinin yeşil aksam gelişimi, ekim sıklığı, sulama ve bitki besleme durumu, gün uzunluğu vb. Bu faktörler içinde baş oluşumu için en önemlisi gün uzunluğudur. Bitkiler ihtiyaç duydukları gün uzunluklarına göre kısa (10-12 saat), orta (12-14 saat) ve uzun (14-16 saat) gün soğanı olarak gruplandırılır. Bu çalışmada Yalova soğan gen havuzundaki soğan genotiplerinin Kasım ayında tohum ekimi yapılarak fideler elde edildi. Daha sonra fideler baş oluşturma durumları gözlemlenmek üzere araziye şaşırtıldı. Baş oluşumu iyi görülen genotiplerin kısa gün bitkileri olduğu belirlendi. Soğan baş yetiştiriciliğinde kullanılacak genotiplerin gün uzunluğu isteklerini bilmek, en iyi verim için gerekli olan doğru ekim tarihinin ve yetiştiricilik için en uygun iklimin belirlenmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Onion (Allium cepa L.) is an important plant for humans and cultivated in the world and in Turkey. Cultivation of it can be done in different ways. The first of these methods is the direct sowing of the onion seed. This method is the most economical method. Another method is cultivation with shallots. This method is preferred in fresh onion cultivation. The last method is cultivation using seedlings. This method is preferred in the production of onion bulbs. There are many factors that affect the bulb formation in onions. These are temperature, intensity and quality of light, leafy part size of the plant, plant density, water supply, plant nutrition, and day-length, etc. Among these factors, the most important for bulb formation is the length of the day. Plants are grouped as short (10-12 hours), intermediate (12-14 hours) and long (14-16 hours) day bulbs according to the day length they need to form bulbs. In this study, seedlings were obtained by sowing seeds of onion genotypes in Yalova onion gene pool in November. The seedlings were then transplanted into the field to observe their bulb formation. It was determined that the genotypes with good bulb formation under short day conditions were short day plants. Knowing the day-length requirements of the genotypes to be used in onion bulb cultivation will enable the determination of the correct sowing date required for the best yield and the most suitable climate and latitude for cultivation.