Malatya yöresindeki önemli kurutmalık kayısı çeşitlerinin kuraklık stresine dayanımlarının ve yapılarındaki bazı morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal değişimlerin belirlenmesi
Determination of the drought resistance and some morphological, physiological and biochemical changes of important dried apricot varieties in Malatya region
- Tez No: 149698
- Danışmanlar: PROF.DR. ADALET MISIRLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kayısı, kuraklık stresi, dayanım, fizyolojik değişim, morfolojik değişim, biyokimyasal değişim, Apricot, drought stress, physiological, morphological and biochemical changes
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
V ÖZET MALATYA YÖRESİNDEKİ ÖNEMLİ KURUTMALIK KAYISI ÇEŞİTLERİNİN KURAKLIK STRESİNE DAYANIMLARININ VE YAPILARINDAKİ BAZI MORFOLOJİK, FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİN BELİRLENMESİ ÖLMEZ, Handan Ataol Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adalet MISIRLI 18.08.2004, 193 sayfa Malatya'da yetiştirilen kayısının tamamına yakını kurutmalık çeşitlerdir. Kurutmalık kayısı ülkemiz ihracatında tarımsal ürün olarak önemli bir paya sahiptir. Elde edilen gelirin cazibesiyle her geçen gün yörede üretim alanları genişlemektedir. Bu da, sulama suyu ihtiyacım artırmaktadır. Üretici sınırlı sulama, hatta susuz koşullarda üretim yapmaya çalışmaktadır. Kıt sulama, hatta susuz koşullarda, kayısı yetiştiriciliği yapan üreticiye yönelik olarak, yörede yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan çeşitlerin; bu koşullarda, en dayanıklı ve en hassas olanlarının saptanması önemlidir. Bu nedenle, Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Çataloğlu, Hasanbey ve Soğancı çeşitleri, kuraklık stresine maruz bırakılıp, gelişen fizyolojik, morfolojik ve biyokimyasal değişimler değerlendirilerek, kurağa dayanım derecelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, çeşitlerin kuraklık stresine dayanım bakımından değerlendirilmesinde, içsel su dengesine yönelik fizyolojik analizlerden YSP (yaprak su potansiyeli) değerleri; biyokimyasal analizlerden klorofil-a, klorofil-b, karotinoid, Ca ve Mg, toplam şeker, toplam nişasta ve ABA içerikleri; morfolojik analizlerden yaprak alam, sürgün ve çap değerleri çeşitler arası faklılığı belirgin şekilde ortaya koymuşlardır. Analizler sonucu, en dayanıklı çeşitlerin Kabaaşı ve Hasanbey çeşitleri olduğu, en çok strese giren çeşidin ise maalesef yörede en fazla yetiştiriciliği yapılan Hacıhaliloğlu çeşidi olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak, bu çeşidin ilk etapta şiddetli strese girse de, daha sonra adaptasyon göstermesi sevindirici olmuştur. BuVI durum, çeşide uygun yeni sulama stratejilerinin geliştirilmesi gerekliliğini de ortaya koymuştur. Çalışma sonuçlarının, sulama yetersizliğinden kaynaklanan ürün kaybına engel olacağı ve dolayısıyla, ülke ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETERMINATION OF THE DROUGHT RESISTANCE AND SOME MORPHOLOGICAL, PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL CHANGES OF IMPORTANT DREED APRICOT VARIETD3S IN MALATYA REGION ÖLMEZ, Handan Ataol PhD in, Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Adalet MISD*LI 18.08.2004, 193 pages Nearly all of the apricot varieties grown in Malatya are dried apricots. Dried apricots have an important part as an agricultural product for the export of our country. Apricot growing areas have been expanding day by day due to the attraction of the obtained income. Thus, this situation increases the need of the irrigation water. Farmers try to grow apricots with the limited irrigation and even without irrigation. The determination of the most sensitive and resistant of the common apricot varieties in this area is important for the farmers growing apricots with the limited irrigation and even without irrigation. Theirby, Hacıhalioğlu, Kabaaşı, Çataloğlu, Hasanbey and Soğancı apricot varieties were subject to the drought stress and extend of their resistance to drought was evaluated by the determination of their physiological, morphological and biochemical changes. In this study, the varieties were evaluated about drought resistance and physiological analysis on internal water balance which is foliar water potential; biochemical analysis which are the contents of chlorophyll-a, chlorophyll-b, carotinoid, Ca and Mg, total sugar, total starch, ABA; morphological analysis which are development of leaf area, trunk diameter and shoot length clearly demonstrated the different responses of varieties to limited irrigation conditions. The most resistant varieties were found as Kabaaşı and Hasanbey. Unfortunately, the most sensitive variety to drought was Hacıhaliloğlu which is the most widespread variety in the region. On the other hand, hopefully, although this variety was more affected by droughtness at the beginning, after then it showed good adaptation to stress conditions. These results have been showed the necessity of development new irrigation strategies suitable for this variety.vm As a result of the determination of the most suitable varieties grown in the shortage of water, it is thought that the loss of yield due to the shortage of water will be prevented and thus, this will be contributed to the economy of the country.