Deneysel periodontitis oluşturulmuş ratlarda pistacia eurycarpa yalt uygulamasının periodontal kemik yıkımı ve oksidatif stres üzerine etkilerinin incelenmesi
The effects of systemic pistacia eurycarpa yalt administration on alveolar bone loss and oxidative stress in rats with experimental periodontitis
- Tez No: 710634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZAY USLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveolar bone loss, oxidative stress, periodontitis, plant extracts
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmada, deneysel periodontitis modelinde P. eurycarpa Yalt. bitki ekstresinin sistemik uygulamasının alveolar kemik kaybı ve dişeti dokusu biyokimyasal parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi'nde üretilen 200-250 g ağırlıklarında 32 adet Wistar-Albino türü rat çalışmaya dahil edildi. Ratlar 4 eşit (n=8) gruba ayrıldı: SK, DPK, DP400, DP800. Deneysel periodontitis maksiller sağ 2. molar dişe ligatür bağlanması ile oluşturuldu. SK ve DPK gruplarına distile su, DP400 ve DP800 gruplarına ise sırasıyla 400 mg/kg ve 800 mg/kg dozlarında bitki esktratı oral gavaj yolu ile uygulandı. 15. günde ratlar sakrifiye edildi. Dişeti dokularında GSH-Px, MDA, SOD, IL-1β, IL-10, TAS, TOS, OSI değerleri ELISA yöntemiyle incelendi. Mikro-BT ile elde edilen maksilla görüntüleri üzerinde ise alveolar kemik kaybı miktarları incelendi. Bulgular: Sağlıklı grup IL-1β, TOS, OSI değerleri, diğer grup değerlerinden düşük olarak bulunurken, TAS değerleri diğer gruplardan yüksek bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effects of systemic administration of P. eurycarpa Yalt. plant extract on alveolar bone loss and biochemical parameters of gingival tissue in experimental periodontitis model on rats. Materials and Methods: 32 Wistar-Albino rats weighing 200-250 g, were included in the study. Rats were divided equally into 4 groups (n=8): HC, EPC, EP400, EP800. Experimental periodontitis was induced by ligating method. Distilled water was administered to HC and EPC groups and plant extract was administered to EP400 and EP800 groups by oral gavage at doses of 400 mg/kg and 800 mg/kg, respectively. The rats were sacrificed on 15th day. GSH-Px, MDA, SOD, IL-1β, IL-10, TAS, TOS, OSI values in gingival tissues were analyzed by ELISA tests. Alveolar bone loss was examined on the micro-CT images of the maxilla. Results: While the IL-1β, TOS, OSI values of the healthy control group were lower than the other groups, TAS values were higher (p0.05). Alveolar bone loss significantly reduced in the intervention groups compared to the control group (p=0.001). Conclusion: Within the limitations of this study, it was observed that systemic P. eurycarpa extract application reduced alveolar bone loss in an experimental periodontitis rat model. Additional studies are required to clarify the beneficial effects of P. eurycarpa.